•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Inglourious Basterds (2009)

“Inglourious Basterds” je jedinstvena akcija i parodija na sve filmove o Drugom svetskom ratu, pri čemu je i sama istorija promenjena i izmišljena je neka sasvim druga. Prikazom kompleksnih karaktera i njihove interakcije Tarantino Vas zadržava uz film koristeći odlične filmske efekte i izražajnu glumu.

“Inglourious Basterds” je priča o grupi američkih komandosa koji su u okupiranoj Francuskoj. Oni će u gerilskim napadima doslovno istrebljivati Naciste. U filmu imamo jasno podeljene likove na pozitivne i na negativne. Poručnik Aldo Raine (Brad Pitt) je pozitivac, sakupio je jevrejske američke vojnike i bore se protiv nacista na jedini način na koji to oni umeju. Naci poručnik Hans Landa (Christoph Waltz) je u Francuskoj da bi istrebio Jevreje i u tom zločinačkom cilju nema mu ravnog. Shosana Dreyfus (Malanie Laurent) ga sreće i uspeva da preživi taj susret. Nemački ratni heroj Frederick Zoller (Daniel Brohl) je nemilosrdan i zloban, uznemirujuće je tih, a razgovor sa njim je uvek zastrašujuće prijatan. Landa, Raine, Inglourious Basterds, Shosana i Zoller su potpuno upleteni, a gledaocu je potpuno jasno i zašto i koliko je bitan njihov odnos i posledice prekidanja svih niti. Na kraju Zoller povezuje sve likove, a poštovali ste ga i pre toga svaki put kad se pojavi na ekranu, a svaki lik je dopadljiv i logičan, kao ličnost, a i u radnji filma.

Skup odvratnih događaja je razumljiv samo kao ratno poravnanje. Prvih deset minuta je sporo, napet razgovor i uz zgražavajući preokret ulazite u svet nasilja. Ovog puta Tarantino Vas uvodi u priču o tehnikama mučenja neprijatelja. Nasilje, preuveličavanje i detaljan opis tada kada se scene seku u drugim filmovima je veoma impresivno i živopisno. “Inglourious Basterds” nisu uskraćeni za osećanja i gledaoci se dalje upoznaju sa emotivnim nabojem sa kojim vojnik naučen na tehnike borbe divljeg zapada polazi u rat. Režija Vas nepokolebljivo i bez srama izlaže nasilju, koje nije strano ni u jednom Tarantino-vom filmu.

“Inglourious Basterds” Vas zbližava sa samim likovima toliko da možete da namirišete krv ili da osetite parfem. Lično se suočavate sa svakim terorom ili lepotom na sceni, jer kamera detaljno prati i okolinu i ljude. Uglovi snimanja, osvetljenje i senke kreiraju zatvoren svet u kome je i gledalac zarobljen.

“Inglourious Basterds” je impozantan triler po vizuelnim i stilskim efektima. Radnja je uvijena pričom o nasilju. Naracija podržava zaplet, a “Inglourious Basterds” objašnjava divlji svet.

Žanr:avantura, drama, ratni
Godina:2009
Reziser:Quentin Tarantino
Scenario:Quentin Tarantino
Uloge:Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth
Uzrast:R
Award:73 osvojene
Studio:Universal Pictures
Zemlja:United States
Website:www.universalpictures.com
Jezik:Engleski
Trajanje:153 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...