•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ingrid Bergman (1915 - 1982)

Ingrid Bergman (engl. Ingrid Bergman ) je bila švedska glumica, rođena 29. avgusta 1915. godine u Stokholmu, a preminula 29. avgusta 1982. godine u Londonu.

Bergman je rođena u Stokholmu, Švedska, 29. avgusta 1915. u porodici šveđanina Jusus Samuela Bergmana i nemice Friedel Adler Bergman. Kad su joj bile samo tri godine, majka joj je umrla. Otac joj je preminuo kad joj je bilo trinaest. Poslana je da živi sa tetkom, koja je umrla od srčanih komplikacija samo šest meseci kasnije. Odgojili su je druga tetka i tetak, koji su imali petero dece. Sa 17 godina se prijavila u Kraljevsko dramsko pozorište u Stokholmu, gde je i primljena. Tokom prvog letnog raspusta, angažovao ju je švedski filmski studio, pa je napustila kraljevsko pozorište nakon samo godinu dana kako bi se mogla posvetiti filmu. 10. jula 1937. godine, sa 21 godinom, udala se za zubara, Petter Lindström (koji će kasnije postati neurohirurg). 20. septembra 1938. godine je rodila kćer, Piu Lindström. Nakon desetak filmova u Švedskoj i jednog u Nemačkoj, Bergmanovu je angažovao holivudski producent David O. Selznick kako bi nastupila u engleskoj verziji njezinog švedskog filma iz 1936. godine, Intermeco. Film je ostvario veliki uspeh, a Bergman je postala zvezda. Ono što ju je odvajalo od ostalih holivudskih ženskih zvezda tog vremena bilo je to što nije htela promeniti ime, njezin prirodni izgled bez puno šminke, te to što je bila jedna od najviših glavnih glumica.

Nakon što je završila poslednji film u Švedskoj i nastupila u tri srednje uspešna američka filma, Bergman se pridružila Hamfriju Bogartu u klasičnom filmu iz 1942. godine, Kazablanka, koja ostaje njezina najpoznatija uloga. Iste godine ja zaradila nominaciju za Oskara za najbolju glumicu u filmu Za kim zvona zvone (1943), koji je bio njezin prvi film u boji. Sledeće godine je osvojila Oskara kao najbolja glumica u filmu Plinsko svetlo (1944). Treću uzastopnu nominaciju zaradila je ulogom monahinje u filmu Zvona Svete Marije. Posle će zaraditi još jednu nominaciju za Jovanku Orleanku (1948), nezavisni film producenta Voltera Vagnera koji je objavio studio RKO. Bergman je htela tu ulogu još otkad je došla u Holivud, što je jedan od razloga da je morala igrati na brodvejskoj pozornici u predstavi Maksvela Andersona, Joan of Lorraine. Delimično zbog skandala sa Roselinijem, film, temeljen na Andersonovom komadu, nije bio veliki hit, a zaradio je katastrofalne kritike. Skraćen je za 45 minuta, a sve do restauracije 1998. i objavljivanja na DVD-u 2004. publika, nije mogla vidjeti što se trebalo prikazati. Bergman je nastupila i u tri filma Alfreda Hičkoka, Začarana (1945), Ozloglašena (1946) i U znaku jarca (1949). U znaku jarca je bila spora kostimirana drama koja se dosta razlikovala od Hičkokovih ranijih filmova - kritičar Njujork tajmasa napisao je kako je publika morala čekati 100 minuta kako bi se nešto uzbudljivo dogodilo. Između filmova, Bergman je nastupala u pozorišnim komadima Liliom, Anna Christie i Joan of Lorraine. Osim toga, tokom konferencije za novinare u Vašingtonu, protestovala je protiv segregacije koju je videla iz prve ruke u pozorištu u kojem je glumila. Posle je dobijala preteća pisma. Tokom Drugog svetskog rata je otišla na Aljasku kako bi zabavila vojnike. Ubrzo nakon što je rat završio, otišla je u Evropu iz istog razloga, gde je videla devastaciju koju je prouzrokovao rat.

Godine 1949. je upoznala italijanskog redatelja Roberta Roselinija sa kojim je trebala snimiti film Stromboli (1950) jer se divila njegovim prethodnim filmovima koje je vidjela u SAD. Tokom snimanja ovog filma, zaljubila se u njega i ostala trudna sa sinom Robertom Ingmarom Roselinijem (rođenim 7. februara 1950.). Trudnoća je izazvala veliki skandal u SAD-u. Senator iz Kolorada, Edwin C. Johnson, je rekao za nju, kako je ona „grozan primer žene i snažan uticaj zla". Skandal je prisilio Bergman da se otseli u Italiju, ostavivši muža i kćer u Americi. Njezin muž, dr. Petter Lindström, tužio ju je zbog napuštanja i tražio starateljstvo nad njihovom kćeri. Ingrid Bergman udala se za Roberta Roselinija 24. maja 1950. godine, a 18. juna 1952. godine rodila je blizanke, Isabelu Roselini i Isotu Ingrid Roselini. U nekoliko sledećih godina pojavila se u nekoliko italijanskih filmova. Brak je završio razvodom 7. novembra 1957. godine Nakon razvoda od Roselinijem, nastupila je u filmu Jeana Renoira, Elena i njezini muškraci, romantičnoj komediji gde je glumila poljsku princezu uhvaćenu u mrežu političkih intriga. Iako film nije bio uspešan, njezina izvedba navodi se kao jedna od najboljih. Tokom boravka u Italiji, nastavila se srdžba oko njezinog privatnog života u SAD-u, a Ed Salivan je jednom neslavno upitao publiku u svom studiju treba li joj biti oprošteno.

Ostvarila je trijumfalan poratak sa filmom Anastazija, za koga dobija Oskara kao najbolja glavna glumica. Nagradu je u njeno ime preuzeo Kari Grent, a Bergman se u Holivudu nije pojaljivala sve do 1958. godine. Nastavila je nastupati u američkim i evropskim filmovima do kraja svoje karijere, a nekoliko se puta pojavila i u televizijskim dramama kao što je The Turn of the Screw (1959) za koju je osvojila Emija kao najbolja glumica. Tokom ovog perioda, nastupala je i u pozorištu. Godine 1958. se udala za producenta Larsa Šmita, takođe šveđanina. Brak je završio razvodom 1975. godine. Bergman je osvojila svog trećeg Oskara (i prvog kao najbolja sporedna glumica) za glumu u filmu Ubistvo u Orijent Ekspresu (1974), ali je javno objavila kako nagrada pripada italijanskoj glumici Valentini Korteze za Dan za noć, zaključivši svog govor zahvale rečima, „Molim te oprosti mi, Valentina. Nisam htela." Godine 1978. je glumila u Jesenjoj sonati Ingmara Bergmana za šta je primila svoju sedmu nominaciju za Oskara, a bio je to njezin poslednji filmski nastup. U filmu, Bergman glumi slavnu pijanistkinju koja se vraća u Švedsku kako bi posetila svoju zanemarenu kćer, koju glumi Liv Ulman. Film je snimljen u Norveškoj, a njezin nastup smatra se jednom od najboljih u karijeri. Posthumno je nagrađena još jednim Emijem za najbolju glumicu 1982. za televizijsku mini-seriju Žena zvana Golda, o izraelskoj premijerki Goldi Meir. Bila joj je to poslednja uloga.

Ingrid Bergman je preminula 29. avgusta 1982. godine, na svoj 67. rođendan u Londonu, nakon duge bitke sa rakom dojke. Telo joj je kremirano u Švedskoj. Većina pepela je razasuta u more, dok je ostatak pokopan u Stokholmu, uz njene roditelje. Na sprovodu je violina svirala pesmu " As Time Goes By ", temu iz Kasablanke, podsećajući na njezinu najslavniju ulogu, Ilze Lund.


Filmografija:
1982 A Woman Called Golda (TV movie)
1978 Autumn Sonata
1976 A Matter of Time
1974 Murder on the Orient Express
1973 From the Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler
1970 A Walk in the Spring Rain
1969 Cactus Flower
1967 ABC Stage 67 (TV series)
1967 Stimulantia
1966 The Human Voice (TV movie)
1964 The Yellow Rolls-Royce
1964 The Visit
1963/I Hedda Gabler (TV movie)
1961 Kolka, My Friend
1961 Goodbye Again
1961 Twenty-Four Hours in a Woman's Life (TV movie)
1959/I The Turn of the Screw (TV movie)
1959 Startime (TV series)
1958 The Inn of the Sixth Happiness
1958 Indiscreet
1956 Anastasia
1956 Elena and Her Men
1954 Giovanna d'Arco al rogo
1954 Fear
1954 Journey to Italy
1952 The Greatest Love
1950 Stromboli
1949 Under Capricorn
1948 Joan of Arc
1948 Arch of Triumph
1946 Notorious
1945 The Bells of St. Mary's
1945 Saratoga Trunk
1945 Spellbound
1944 Gaslight
1943 For Whom the Bell Tolls
1942 Casablanca
1941 Dr. Jekyll and Mr. Hyde
1941 Rage in Heaven
1941 Adam Had Four Sons
1940 Juninatten
1939 Intermezzo: A Love Story
1939 Only One Night
1938 A Woman's Face
1938 Die vier Gesellen
1938 Dollar
1936/I Intermezzo
1936 På solsidan
1935 Walpurgis Night
1935 Swedenhielms Family
1935 The Surf
1935 Munkbrogreven
1932 Landskamp

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Stone za dokumentarni film s Putinom razgovarao 19 sati
All Nighter (2017) - uskoro
The Girl with All the Gifts (2016) (2016)
Kristen Stjuart u jedinstvenoj ulozi
Porodični dan uz animiranu avanturu 'Automobili 3' u...
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 22. do 28. juna
The Nut Job 2: Nutty by Nature (2017) - uskoro
'Grozan ja 3' izazvao oduševljenje publike na premijernim...
Repertoar bioskopa Vilin grad od 15. do 21. juna
Salma Hayek glumi u filmu 'Beatriz at Dinner' koji...
Snimanje Hellboya napokon kreće u septembru
Preminuo Bogoljub Mitić Đoša
Repertoar bioskopa Vilin grad od 22. do 28. juna
Filmovi i koncerti za Svetski dan muzike
Aplikacija Blanket - za ljubitelje dobrih filmova
Zg80 (2016) (2016)
Trostruki oskarovac Daniel Day-Lewis se povlači iz glume
The Duel (2017) - uskoro
Ron Howard će režirati film o Han Solu, junaku iz Ratova...
Specijalne filmske projekcije na Kolarcu povodom Svetskog...
El Chapo će tužiti Netflix zbog serije o svom životu
The Headhunter's Calling (2017) - uskoro
Dokumentarac 'Can I be me' otkriva tamnu stranu slave pop...
Kijanu Rivs glumiće lovca na veštice u ruskom filmu
Novi nastavak Zvezdanih ratova ostao bez reditelja
Najbrža animirana avantura 'Automobili 3' u naše bioskope...
Pančevo Film Festival - Konkurs za mladi žiri
Brad Pitt se konačno izvinio Jennifer Aniston
The Emoji Movie (2017) - uskoro
Projekcija nagradjenog filma Gora u Domu omladine Beograda