•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Isceljnje - film o pomirenju i oproštaju

Pred specijalnu projekciju 9. decembra u Dvorani Doma Sindikata sa početkom u 20h nastupa poznata grčka pevačica Nekatarija Karanci! Na repertoaru bioskopa širom Srbije od 10. decembra

Debitanstko ostvarenje reditelja Ivan Jovića i scenaristkinje Monje Jović „Isceljenje“, u produkciji „Cinnamon production“, govori o procesu praštanja, o vremenu koje je potrebno da bi se oprostilo i o bremenu odgovornosti za tuđa nedela. Film ispričan jednostavnim i svedenim filmskim jezikom, kroz nemu i glasnu komunikaciju dvojice odraslih i jednog dečaka, na repertoaru bioskopa širom Srbije naći će se od 10. decembra.

Dan ranije, u Dvorani Doma Sindikata sa početkom u 20 h biće organizovana specijalna projekcija. Publika u prestonici biće u prilici da pre početka filma čuje solo nastup grčke interpretatorke duhovnog pojanja, Nektarije Karanci. Nektarijin glas više je od muzike u filmu: on predstavlja četvrti, nevidljivi lik.

„Isceljenje“ prikazuje tihovanje pravoslavnog monaha, u začudnoj atmosferi izolovane isposnice. Njegov mir biva narušen iznenadnom posetom dvoje ljudi. Videvši da je ratna prošlost došla po njega i da on ne može da zaboravi i oprosti bol koji mu je nanet, monah shvata da je između njega i Boga nastala nepremostiva pukotina koju ništa ne može da popuni. Ovo je film o pomirenju i oproštaju, o velikom pitanju koje ostaje nakon svih ratova: kako oprostiti svom neprijatelju?

Nektarijina interpretacija „Psalma 33 sa teriremom“, nosi emociju koja savršeno potcrtava ukupnu poruku filma u kome igraju Jovo Maksić, Radovan Miljanić i Nemanja Jeremić.

Film je snimljen na nedostupnim, netaknutim lokacijama zapustele istočne Srbije, čija atmosfera naglašava izolovanost života u isposnici i unutrašnju dramu tri lika koji su u toj izolaciji suočeni jedan sa drugim.

Prema mišlјenju žirija Festa, koji je filmu dodelio nagradu za najbolјe delo u nacionalnoj selekciji, „ovaj film ispunjava svoj visoko postavljeni duhovni i etički cilj: oni koji su ga gledali iz bioskopa će izaći kao drugačiji ljudi“. Od premijernog prikazivanja na FEST-u početkom godine, „Isceljenje“ je vodilo bogat festivalski život i osvojilo veći broj međunarodnih nagrada. Nedavno je na festivalu „Religion film” u Trentu osvojio je „Signis” nagradu uz obrazloženje: „Reditelj je uspeo da prikaže unutrašnja previranja čoveka na jednostavan, ali efikasan način - stavljajući verske simbole na jednu i prirodu na drugu stranu; bez obzira na ratni sukob koji se nazire u pozadini priče, film se bavi univerzalnim temama”.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu