•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jessica Lang

Krhka, a i lepa, glumica Jessica Lang, pre svega poznata je po svom karakteru koji ostavlja na platnu uz cmizdravu neurotičnost, što je postao njen zaštitni znak. Iako se nikada nije nalazila na listama najtraženijih glumica Holivuda, Lanogova je ostvarila status jedne od najcenjenijih dramskih glumica, sa gomilom kvalitetnih filmova. Ipak, put do tog prestižnog statusa bio je predug, oduzevši glumici godine nakon njenog neplaniranog debakla, i prvenca, u nenamernoj parodiji rimejka „King Konga“ (1976).

Kao devojčica, selila se, čak, 18 puta. Dve godine studirala je umetnost da bi zatim pobegla za Pariz, gde je izučavala pantomimu i ples.

Vraća se za Njujork, gde radi kao konobarica i model, razlog zbog čega je i bila izabrana za ulogu u filmu „King Kong“. Na žalost, njene vrednosti kao glumice tada nisu bile primećene, ali Langova je ostala upamćena po brojnim kritikama koje su je ismejale, kao i po levoj dojici koju je Kong, vrhom svog prsta, dodirnu. Za kaznu, Langova tri godine nije dobijala ponude, vreme koje je iskoristila ne bi li studirala glumu, što se pokazalo kasnije kao mudar posao glumice.

Dobija ulogu anđela smrti u filmu „All that Jazz“ (1979).

Pravi proboj dolazi, tek, sa Jack Nicholsonom i njihovim zajedničkim filmom „Postman always rings twice“ (1981). Napredovala je zanatski, ali je uspešno sa talentom spojila i svoj izgled, koji više nije bio jedina tačka kritike. Tokom filma „Frensis“ poistovetila se sa likom do mere nervnog sloma nakon snimljenog filma. Upoznaje se sa Sam Shepardom, i dobijaju dvoje dece, pored njenog iz prethodnog braka sa Mihajlom Barišnjikovim.

1982. biva nominovana za nagradu Oksar, za ulogu u filmu „Tootsie“, uz nominaciju za glavnu ulogu u filmu „Frenisis“, tim postavši prva glumica koja je iste godine nominovana u dve kategorije. Biće još tri puta će biti nominovana za filmove „Country“, „Sweet Dreams“ i „Music Box“, da bi nagradu najzad dobila za „Blue Sky“ (1994).

To što se gledaocima čini da je nema dovoljno na filmu nije zbog toga što glumica ne želi da radi na njemu, već prvenstvo daje svojoj porodici kao i pozorišnoj sceni. 1991. igrala je Blenš u „Tramvaju zvani čežnja“, Tenesi Vilijamsa, što nije najbolje prošlo kod kritike, ali je ulogu preradila, na bolje, za TV verziju istog komada.

1995. igra u uspešnom filmu „Rob Roy“, sa Liamom Nisonom, da bi nestala sa platna do 2000. godine.

2003. snimila je „Big Fish“ i odvažnu TV dramu „Normal“, žena Tom Willkinsona, koji joj na 25-ogodišnjicu braka saopštava da želi da promeni pol. Bila je i jedna od slavnih ličnosti u filmu Boba Dilana „Maskirani i Anonimni“, a 2004. Zaigrala je pored Sam Sheparda u filmu Wima Vendersa „Dont come Knockin.“

Posle pauze od pet godina vraća se sa dva filma: „The Big Valley“ i „The Vow.“

Filmografija:

1976 King Kong

1979 All That Jazz

1980 How to Beat the High Co$t of Living

1981 The Postman Always Rings Twice

1982 Tootsie

Frances

1984 Country

1985 Sweet Dreams

1986 Crimes of the Heart

1988 Far North

Everybody's All-American

1989 Music Box

1990 Men Don't Leave

1991 Cape Fear

1992 Night and the City

1994 Blue Sky

1995 Losing Isaiah

Rob Roy

1997 A Thousand Acres

1998 Hush

Cousin Bette

1999 Titus

2001 Prozac Nation

2003 Masked and Anonymous

Big Fish

2005 Broken Flowers

Don't Come Knocking

Neverwas

2006 Bonneville

2011 The Big Valley

2012 The Vow

TV:

1981 The Best Little Girl in the

1992 O Pioneers!

1995 A Streetcar Named Desire

2003 Normal

2004 Peace by Peace: Women on the Frontlines

2007 Sybil Dr Cornelia Wilbur

2009 Grey Gardens Big Edie

2011 American Horror Story

1981 Notre Dame of the Cross

1994 A Century of Cinema

1997 Off the Menu: The Last Days of Chasen's

2003 XXI Century

2005 The Needs of Kim Stanley

Pozorište:

1992 A Streetcar Named Desire

2000 Long Day's Journey into Night

2005 The Glass Menagerie

Podeli:



Preporucujemo

Del Boy i Rodney možda ponovo osvanu na TV ekranima
MRAČNA KULA premijerno u bioskopu Vilin Grad
Žena poginula na snimanju filma 'Deadpool 2'
OTKAČENE TRUDNICE - LADIES NIGHT U BIOSKOPU VILIN GRAD
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš za period od 10. do 16....
Sugar Creek Gang: Secret Hideout (2005) (2005)
Faraž želi da glumi sebe u filmu o Brexitu
Julia Roberts i Owen Wilson će nadahnuti mnoge u dirljivom...
Tajanstveni život pisca u izbeglištvu
Will Smith o ulozi u filmu o Baracku Obami
White Squall (1996) (1996)
'Burek' otvara filmski festival Divan u Rumuniji
5 razloga zbog kojih ne smete da propustite film 'Gadna...
Repertoar bioskopa Vilin grad od 17. do 23. avgusta
Razvode se glumci Chris Pratt i Anna Faris
All of Me (1984) (1984)
Ustanovljena nagrada 'Milorad Mandić - Manda'
Disney raskida ugovor s Netflixom i pokreće vlastitu...
Objavljen trailer za drugu sezonu serije 'The Crown'
Selena Gomez se vraća glumi u novom filmu Woodyja Allena
Repertoar bioskopa Vilin grad od 10. do 16. avgusta
Počinje 41. Festival filmskog scenarija
Margot Robbie i Domhnall Gleeson u životnoj drami o autoru...
Educating Rita (1983) (1983)
U planu i treći nastavak 'Zone Zamfirove'
Leonardo Dikaprio će glumiti čoveka po kome je dobio ime
Klovn Penivajs ponovo ledi krv u žilama
Istorijska drama o kraju jedne imperije
Kevin Spejsi i Ansel Elgort pretpremijerno u filmu 'Vozač'
Velika holivudska imena u špijunskoj akciji 'Kingsman:...