•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Joon-ho Bong

Bong Joon-ho (Seul, 14. septembar 1969.) je južnokorejski filmski reditelj i scenarista. Najpoznatiji je po svojim filmovima "Sećanja na ubistvo" i "Domaćin".

Bong Joon-ho je rođen 1969. u Seulu. Studirao je i završio socijologiju i film na korejskoj akademiji filmske umetnosti.

Bong je 1999. napisao scenarijo za triler „Phantom: The Submarine“ koji nije posebno bio zapažen. Bong je takođe režirao nekoliko hvaljenih kratkih filmova pre svog prvog dugometražnog filma, „Psi koji laju nikada ne grizu“ iz 2000. za koji je osvojio nagradu na filmskom festivalu u Hong Kongu. U filmu se priča odvija oko nezaposlenog profesora kojeg toliko iritiraju zvukovi pasa koji laju u njegovoj zgradi da ih počne otimati. Iako hvaljen, taj je film slabo prošao na bioskopskim blagajnama. Ali, 2003. je režirao hvaljenu krimi dramu „Sećanja na ubojstvo“ labavo zasnovanoj na stvarnim događajima o prvom korejskom serijskom ubici iz 1986. Film je bio veliki komercijalni uspeh i pomogao je da se skrene pažnja svetske kinematografije na Južnu Koreju, a Bong je za njega osvojio Grand Bell Award južnokorejske filmske industrije u kateogriji najboljeg novog reditelja. 2005. je napisao scenarijo za slabo zapaženu dramu “Antarktički dnevnik” u kojem nekoliko istraživača na svojem putovanju prema Južnom Polu naiđu na dnevnik preminule ekspedicije.

2006. dobio je na raspolaganje izuzetno veliki budžet od 10 miliona dolara za svoj fantastični film „Domaćin“ u kojem se čudovište stvoreno američkim otpadom pojavi iz reke Han i počne terorisati građane Seula. Film je videlo preko 13 miliona gledaoca u bioskopima čime je postao najkomercijalniji južnokorejski film svih vremena a naišao je i na pohvale kritičara koji su hvalili nepredvidljive detalje.

Bong je poznat po svom konvencionalom, tradicionalnom stilu odrađenom na nekonvencionalni način; on meša dramu i komediju, a ne libi se u svoje priče da donese presek društva i izneti politički komentar na situaciju u svetu. Ima simpatije za svoje likove i poseduje humani dodir u svojim filmovima. Poput kolege, reditelja Chan-wook Parka, Bong je član levo orijentisane južnokorejske demokratske radne stranke.

Filmografija - scenarista:
2014 The Host 2 (characters) (pre-production)
2013 Snowpiercer (screenplay) (post-production)
2009 Mother (screenplay / story)
2008 Tokyo! (writer)
2006 The Host (screenplay)
2005 Antarctic Journal
2003 Memories of Murder (writer)
2000 Barking Dogs Never Bite
1999 Phantom: The Submarine (writer)
1997 Motel Seoninjang
1994 Ji-ri-myeol-lyeol (short)

Filmografija - režija:
2013 S
2009 Mother
2008 Tokyo! (segment "Shaking Tokyo")
2006 The Host
2004 Digital Short Films by Three Filmmakers 2004 (segment "Influenza")
2004 Influenza (short)
2003 Memories of Murder
2000 Barking Dogs Never Bite
1994 Ji-ri-myeol-lyeol (short)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...