•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Julius Caesar (1953)

Kompletan snimak Shakespeareove tragedije u filmskoj adaptaciji čiju režiju potpisuje Joseph L. Mankiewicz.

Marlon Brando kao Marko Antonije, James Mason kao Brut, John Gielgud kao Kasije, Louis Calhern kao Cezar. Julius Caesar tj. Julije Cezar, tragedija je iz pera Williama Shakespearea, najverovatnije napisana 1599. godine. Utemeljena je na stvarnim događajima iz rimske istorije (kao i Koriolan, i Antonije i Kleopatra), drama se bavi zaverom, ubistvom i posledicama Cezarove smrti, a kao i inače kod Shakespearea ne drži se baš potpuno istorijskim činjenica.

Premda je Cezar naslovni lik u drami, nije u isto vreme i glavni lik, jer se u njoj pojavljuje tek u tri scene, i biva ubijen na kraju trećeg čina. Teatrolozi najčešće kao pravog protagonistu ističu Bruta, i njegov unutarnji konflikt između osećaja časti, rodoljublja i prijateljstva, ali nije mali ni broj onih koji kao glavnog junaka vide – Marka Antonija.

Upravo je to slucaj sa adaptacijom čiji scenarijo i režiju potpisuje Joseph L. Mankiewicz.

Film, nastao 1953. godine, bio je nominovan za nagradu Oscar u sedam kategorija, a nagrađen je ‘tek’ za likovno oblikovanje, tj. art direction.

NNT
Žanr:Drama, Istorija
Godina:1953
Reziser:Joseph L. Mankiewicz
Scenario:William Shakespeare
Uloge:Louis Calhern, Marlon Brando and James Mason
Award:Dobijen oskar, 6 drugih nagrada i 6 nominacija
Studio:Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Zemlja:United States
Jezik:English
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...