•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jurassic World (2015)

Jednom u dvadeset godina naiđete na američki film za koji kažete – ’Kakvog li filma!’. ’Svet iz doba Jure’ nije taj film. ’Svet iz doba Jure’ je američka čekovna knjižica koju popunjavaju roditelji dece od deset godina. Napisati nešto kvalitetno o proizvodu osmišljenom zastrtom idejom zarade bilo bi neadekvatno. Čitav performas ’Sveta iz doba Jure’ deluje jednako umrtljujuće kao i čekanje na overu zdravestvene knjižice. Znate da se vaš broj bliži, a u međuvremenu se ništa ne dešava. Osim što čekaš, čekaš i sve si bliži i bliži.

Biti loš glumac danas je uspeh u američkoj kinematografiji. Na žalost po ’Svet iz doba Jure’ takvih nema u ovom filmu. Od prvog do poslednjeg pojavljivanja (čitaj po američkoj terminologiji – glumaca) svi do jednog univerzalno su smešni. Gomila naglih nestvarnih reakcija. Masa neupućenih. Horda grotesknog izgovaranja teksta. I dijaloga.

Za razumevanje ovog filma potrebna vam je nedovršena osnovna škola. Na štetu ide gledaocu koji je čitao knjige. Onaj koji ume da čita, još ako je pismen da čita knjige nepisane engleskim jezikom, ježiće se i sramiti od misli koje su prodefilovale ovim filmom pod okriljem ’dubokog’. ’Na šta se ja trošim’, kako reče osoba do mene. ’Probaj da ne razmišljaš o tome’, ohrabrio sam dok mi je donja usna drhtala od užasa ’najdubljih’ misli moderne američke kinematografije.

Da bi jedan film tekao moraš ga pažljivo gledati i slušati, mora te podbadati pitanjima i podpitanjima, interesovanjem. To je najteži deo svakog filma a ’Svet iz doba Jure’ je u tome omašio. Ja sam zevao i zevao i mlatio se upoređivanjem razlike između 2D i 3D.

Kada u američkom filmu vidim da su klinci glavni junaci meni se skupi žučna kesa a kiselina mi udari u jednjak. Znam da im se ništa neće dogoditi a da će deca neopozivo i konstantno zapadati u rizične situacije koje prkose razumu, a istovremeno su u suprotnsti sa okolnostima. Čitavi filmovi njima su podređeni i ciljnoj grupi roditelja koji finansiraju ta dečija zadovoljstva na sreću velikih studija. Davno su prošla vremena kada su režiseri nalik Dzonu Karpenteru jednim hitcem iz pištolja obarali devojčice iz filma na zaprepašćenje gledaoca (ta je devojčica, da čudo bude još i veće, izašla iz Diznijevog produkta!).

O nebulozama samog sadržaja priče ne bih jer je sam ’Svet iz doba Jure’ nebuloza – otuda gubljenje vremena nabrajanju besmislenog. No, uspete li da poverujete da je glavna junakinja filma dovoljno inteligentna (ako je i uopšte) da bude vodeća figura jedne takve koorporacije kao što je ’Svet iz doba Jure’ vi ste na konju. Za mene nije bio problem da poverujem u postojanje dinosaurusa u ovom filmu, ali da poverujem u njenu inteligenciju i sposobnost rukovodioca... uh i uh.

Kao što često kažem ako ti se nešto ne dopada a ti nađi ugao koji možeš da pohvališ. I evo jednog. Da su pojave na filmu (čitaj po američkoj terminologiji – glumci) bile makar trećinu uverljive kao njihove kompjuterski (de)genirisane kolege moguće da bi film bio uzbudljiviji. Praistorijske životinje, doduše, nikada uverljivije nisu izgledale na platnu, kao i par 3D trenutaka od kojih je vazdušni prikaz na hiljade gostiju u srcu Parka jedan od boljih.

Samo da nije bilo tih scenarista, pojava i pomenutog filma bilo bi sve u redu.

Ipak, ne zaboravimo. Najvažnija osoba u svemu ovome ima za šta i biće zadovoljna. Gospodin Stiven Spilberg.

Žanr:akcija, avantura, sf
Godina:2015
Reziser:Colin Trevorrow
Producent:Patrick Crowley, Frank Marshall
Scenario:Rick Jaffa, Amanda Silver
Uloge:Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins
Uzrast:PG-13
Studio:Universal Pictures, Amblin Entertainment, Legendary Pictures
Zemlja:United States
Website:www.jurassicworld.com
Jezik:engleski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...