•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kako je bela haljina uzdrmala Hollywood

Povodom 60 godina od čuvene filmske scene, britanski Guardian otkriva nekoliko zanimljivih podataka koje (možda) niste znali. Kultna scena iz filma "Sedam godina vernosti” (The Seven Year Itch) Billyja Wildera snimljena je u septembru daleke 1954. godine, ali i danas se smatra jednom od najseksiplnijih filmskih scena svih vremena.

Marilyn Monroe, tada zvezda u usponu, nakon ovog filma, a definitivno nakon scene u kojoj u lepršavoj beloj haljini zakorači iznad otvora podzemne železnice u New Yorku, postala je slavna i do danas neprevaziđena ikona pop kulture.

Snimanje scene odvijalo se u New Yorku, na uglu Avenije Lexington i 52. ulice, i bilo je zakazano za jedan sat posle ponoći. Marilyn i ekipu dočekalo je nekoliko hiljada posetilaca i više od 100 fotografa. Glumica je scenu ponovila čak 14 puta.

Međutim, u konačnu verziju filma nije ušla nijedna od 14 snimljenih scena, već ona koja je naknadno snimljena je u Foxovom studiju u Kaliforniji. Ipak, u promotivne svrhe korišćene su fotografije s njujorškog noćnog snimanja.

Marilyn je vodila računa o tome šta će "pokazati” u filmu, pa je tako pažljivo krotila svoju haljinu, a da bi se dodatno osigurala od neželjenih snimaka, nosila je dupli veš.

Cela planeta film i scenu dočekali je sa oduševljenjem, bila je zadovoljna čak i kritika, ali ne i tadašnji suprug Marilyn Monroe, legendarni sportista Joe DiMaggio.

Tokom snimanja ove scene, kada je reditelj konačno 'odsvirao' kraj, DiMaggio je izletio sa seta besan zbog onoga što je gledao hiljadu ljudi. Po povratku u Kaliforniju, Marilyn Monroe je podnela zahtev za razvod od DiMaggia, između ostalog i zbog nanošenja duševne patnje i žestoke svađe koju su imali u hotelu posle snimanja u New Yorku.

Haljina koju je Marilyn nosila u kultnoj sceni delo je dizajnera Williama Travilla, čiji potpis stoji na brojnim kreacijama koje je slavna glumica Monroe nosila i u ostalim filmovima. Ali, on sam nije bio oduševljen ovom kreacijom, pa ju je svojevremeno nazvao "budalastom malom haljinom”.

To mu, pak, nije smetalo da se raduje 2011. godine kada je haljina na aukciji prodata za neverovatnih 4,6 miliona dolara.

Pre aukcije haljinu je posedovala glumica Debbie Reynolds, koja je zbog bankrota morala da proda brojne suvenire iz hollywoodske istorije, pa tako i čuvenu belu haljinu. Inače, kako je tvrdila Reynolds, 1971. godine ona je haljinu kupila za svega 200 dolara.

Website:vijesti.ba
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...