•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kramer vs. Kramer (1979)

Smešten na Manhattnu, film započinje kad se marketinški čarobnjak Ted Kramer (Dustin Hoffman) vraća kući nakon izuzetno uspešnog dana na poslu.
Tamo pronalazi svoju ženu Joannu (Meryl Streep) koja pakuje kovčege i napušta ga. On ju je donekle zapostavio, ali njeni su problemi ipak dublje prirode. Vrhunski obrazovana i talentovana ona je šest godina provela kao domaćica brinući se za njihovog šestogodišnjeg sina Billya (Justin Henry) i zapostavila je sebe i svoje želje.

Ona mora "pronaći sebe" i zbog toga odlazi i ostavlja mužu da se za promenu brine za njihovog sina. Ted prolazi kroz fazu ljutnje, tuge i neverice, a zatim polako prihvata novu situaciju. Nema pojma kako njegova žena priprema doručak ili kako vodi sina u školu, on ga u suštini i uopšte ne poznaje, ali Billy ga ubrzo svemu poduči. I upravo kad njih dvojica uspeju da vrate život u normalu, vraća se Joanna i traži starateljstvo nad detetom...

Uprkos tome što se radnja filma vrti oko suđenja za starateljstvo deteta, "Kramer protiv Kramera" u suštni prikazuje jednog oca u procesu otkrivanja svih zadovoljstva i problema koje donosi roditeljstvo.

Benton je zaradio Oscara za scenarijo i režiju, a film je osvojio i Oscara za najbolji film i za glavnu mušku i žensku ulogu.

Te godine su još bili nominovani za Oscara:
- Sav taj jazz - Columbia/20th Century-Fox - Robert Alan Aurthur
- Apokalipsa danas - Omni Zoetrope, United Artists - Francis Ford Coppola, Fred Roos, Fray Frederickson i Tom Sternberg
- Četiri mangupa - 20th Century-Fox - Peter Yates
- Norma Rae - 20th Century-Fox - Tamara Aseyev i Alex Rose

Žanr:Drama
Godina:1979
Reziser:Robert Benton
Scenario:Avery Corman, Robert Benton
Uloge:Dustin Hoffman, Meryl Streep, Jane Alexander
Uzrast:PG
Award:Osvojena 5 oskara
Studio:Columbia Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:105 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...