•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kurt Cobain: Montage of Heck (2015)

Kao ikona rocka i jedan od poslednjih velikih muzičara harizmatika koji su imali moć da utiču na celu generaciju, Kurt Cobain je osoba koja nas i 20 godina nakon smrti uspeva iznenaditi novim detaljima iz svog života, a 'Montage of Heck' baca svetlo na verovatno najvažniji segment cele priče oko Nirvane: fantastično haotičan Cobainov um.

„Suve činjenice“ o grungeu i uticaju koji je on imao na mladež ranih 90-ih godina prošlog veka dobro su poznate čak i onima čiji afiniteti ne idu u tom smeru. Na kraju krajeva, radilo se o vrlo moćnoj muzičkoj struji koja je na obalu izbacila nekoliko uistinu kvalitetnih bendova te profilirala jednu od najvećih rock ikona u istoriji, osobu čija je čudesna harizma terala mase vernih obožavatelja da shvate svoju pripadnost generaciji X i da pokažu svoj otpor i prkos prema onima koji su od njih stvorili izgubljene ovce, u gotovo svakom pogledu unikatnog i neobjašnjivo uticajnog Kurta Cobaina. „Montage of Heck“ donosi priču upravo o tom mladiću i o košmaru u njegovoj glavi koji je iznedrio muzičku revoluciju, ali i uzrokovao prerani odlazak.

I dok se većina dokumentaraca o Nirvani i Cobainu bavi praćenjem njihovog rada i uticaja koji su imali na sam grunge pokret i celu njegovu generaciju, „Montage of Heck“ se provlači debelo iza pozorišnih kulisa mitologije koja se kroz proteklih 20 godina stvorila oko tog ikonskog benda te rovari duboko po haotičnim lavirintima uma njegovog frontmana. Prateći lik i delo Kurta Cobaina od samog početka njegovog života, reditelj Brett Morgen radi kolaž posebnosti jednog umetnika koji je samo želeo biti voljen i pripadati nekome i nečemu, imati porodicu, stvarati i biti spreman, te je u isto vreme automatski radio na tome da svaki pomak na tom planu sabotira i uništi. Zapravo se radi o biografiji klasičnog genijalnog destruktivca, osobe koja ima to oruđe da ispuni sve svoje snove, ali je gotovo bolno svesna činjenice kako uloga koju igra mora biti ona paćenika, izmučene duše i čoveka koji nikada ne može biti srećan jer time automatski prestaje da bude ono što jeste.

Koristeći fotografije, video snimke (od kojih mnoge ekskluzivne, poput onih koje prikazuju disfunkcionalni odnos Cobaina, Courtney Love i njihove kćerke) i audio materijale Morgen brzim i frenetičnim rezovima i stalnim mešanjem različitih audio-vizualnih izvora pokušava rekreirati Cobainov tok misli, verovatno zamišljajući njegov kreativni proces (a Cobain je navodno stalno nešto izmišljao i stvarao) kao neprekidnu tripoidnu kakofoniju s kojom je bilo neverovatno teško živeti. Kao posebno efektan element tu se ističu delovi iz raznih Cobainovih dnevnika, beležnica, beleški, nasumičnih natpisa i crtarija koji pre svega daju perspektivu čoveku iza mita i to u onom periodu kada još nije bio poznat. Zanimljivo je, na primer, promatrati sam proces nastanka imena Nirvana ili recikliranje jednih te istih mračnih tema kroz depresivne rečenice i komade rečenica koji na kraju dovode do lirike nekih od Nirvaninih najvećih i najznačajnijih hitova ili pak pratiti sistematični gubitak zdravog razuma u nekom od mnogih heroinom induciranih delirijuma.

Ali, koliko god ovo bio introspektivan i originalan biografski prikaz, toliko zna biti izuzetno naporno i vrlo zbunjujuće pratiti šta se tačno događa. Slabiji će poznavatelji dela i života Kurta Cobaina tako imati dosta velikih problema sa shvatanjem šta je tačno šta, ko to govori, čiji su to rukopisi, čije skulpture i kako se sve to uklapa u neku širu sliku. Tako je sam segment u kojem se malo pomnije obrađuje legendarna Cobainova kaseta „Montage of Heck“ (koju je složio od mnoštva različitih snimaka) pretrpan slikama, zvukovima i distorziranom bukom te je uz sve to pomešan s animacijom (ne Cobainovom, već onom kreatora dokumentarca) i poprilično neshvatljiv svima nama koji nismo žestoki fanovi benda. A ovakvih situacija ima zaista mnogo! Tu donekle pomaže ubacivanje segmenata intervjua s nekim bitnim ličnostima iz Cobainovog života, poput oca i majke, prve devojke, Courtney Love i Krista Novoselica koji daju određeni kontekst nekim događajima (iako je verodostojnost njihovih svedočanstava prilično pod znakom pitanja, pogotovo majke Wendy koja je vrlo kontradiktorna), ali je i dalje previše haotično za pohvatati sve konce te na mahove čak i mučno za pratiti. Ponavljam, sasvim sam svestan kako je to i bio Morgenov cilj, ali da mi baš skroz pristaje, to nikako ne stoji. Takvo nešto jako dobro funkcioniše u eksperimentalnom filmu, ali u slučaju dokumentarca su hektični odabiri uvek vrlo veliki rizik.

Dobar dokumentarac je onaj koji će biti zanimljiv, shvatljiv i poučan kako onima koji su dobro upoznati s materijom, tako i totalnim laicima. „Montage of Heck“ daje mnogo više materijala fanovima koji u svojoj potrazi za svim „nirvanističnim“ napokon otkopavaju nešto zaista sveže i stimulativno te nešto što će biti još jedna stepenica pomoći u shvatanju njihovog prerano preminulog idola. Što se tiče audio-vizualnog nereda, činjenica kako je Kurt Cobain sam po sebi u bilo kakvom „agregatnom stanju“ neverovatno harizmatičan lik svakako pomaže da on ipak bude dovoljno probavljiv, a koliko će neko uživati u vožnji zavisi samo o tome koliko je spreman prihvatiti tešku baražnu paljbu informacijama.

Žanr:dokumentarni, biografski, muzički
Godina:2015
Reziser:Brett Morgen
Scenario:Brett Morgen
Uloge:Aaron Burckhard, Chad Channing, Don Cobain
Award:1 nagrada i 1 nominacija
Studio:HBO Documentary Films, Primary Wave Management, Public Road Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:145 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...