•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

'Kustendorf': Zlatno jaje za 'Vartburg'!

Nagrada Zlatno jaje 9. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ dodeljena je večeras mađarskom reditelju Davidu Borbašu za film „Vartburg“.

Srebrno jaje pripalo je Baselu Halilu za film Zdravo, Marija (Palestina/Francuska/Nemačka), a Bronzano jaje mariji Guskovoj za ostvarenje Erkinov povratak (Rusija).

Specijalnu nagradu žiri je dodelio filmu Grad u režiji Maše Šarović (Srbija).

U konkurenciji je bilo 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, a odluku je doneo žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka filmova iz Etiopije Mažida Abdi, srpska književnica, filozof i teroretičar medija Divna Vuksanović i filmski producent iz Rima Flaminjo zadra.

Abdijeva je čestitala svim autorima na strasti, hrabrosti i posvećenosti da snime svoje filmove i obogate sve nas.

Direktorka fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš dodelili su nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju Eriku Mizrahiju za film Zdravo, Marija, u režiji Basila Halila.

Baratje je rekla da žiri nije imao lako posao prilikom odabira dobitnika nagrade koja nosi ime jednog od najboljih direktora fotografije u istoriji i dodala da su prilikom odlučivanja tragali za onim čiji je rad u najboljoj simbiozi sa filmom.

Zatvarajući festival, njegov osnivač, reditelj Emir Kusturica je citirao ministra Ivana Tasovca koji je rekao da festivale treba da zatvaraju političari, a ne umetnici.

Kusturica je naglasio da je ohrabrujuće što se deveti put festival održava na mestu koje je zapravo „nedođija“.

„Jedan prostor izneđu zemalja i gradova, ni na nebi ni na zemlji, prvo je postao turistička destinacija, a onda je, zahvaljujući pomoći države i sada ‘Gasprom njefta’, festival dostigao tačku, da će ga teško biti izbrisati sa kulturne mape“, rekao je Kusturica i pozvao sve na jubilarno 10. izdanje manifestacije koje će biti održano u isto vreme sledeće godine.

Website:rts.rs
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...