•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lazar Ristovski organizuje filmski festival posvećen debitantima i mladima

Pre godinu dana, u Ravnom selu u Vojvodini, izgoreo je Dom kulture. Srpski glumac i producent Lazar Ristovski, koji je tu rođen, odlučio je da na premijeri svog filma Dnevnik mašinovođe, koja je održana na zgarištu doma u julu 2016. godine, pokrene inicijativu za obnovu ovog mesta. Ideja i namera o obnovi su se proširile na organizaciju prvog filmskog festivala koji će biti posvećen mladima i debitantima. Tako je prvi Ravno Selo Film Festival zakazan za 23. jun ove godine i trajaće tri dana.

“Ravno Selo je moje detinjstvo, a onaj ko zaboravi svoje detinjstvo, ne postoji ni u budućnosti. Želim da mladi iz Ravnog Sela i regiona imaju bolju budućnost. Mi ćemo ovim festivalom otvoriti vrata te budućnosti.” – rekao je Lazar Ristovski povodom ideje da organizuje ovakav festival.

Ravno Selo je naselje u opštini Vrbas, u Južnobačkom okrugu, u kom živi oko 3.500 stanovnika, među kojima je dosta mladih.

Cilj festivala je upravo oživljavanje filmskih dela i misli o filmu na ovom mestu čiji stanovnici žude za jednom ovakvom manifestacijom. Sa druge strane, cilj je i edukacija i motivacija omladine da se u budućnosti bavi kinematografijom tako što će se obogatiti njeno gledalačko iskustvo i pomoći umetnički razvoj.

“Festival je posvećen mladima. Omladini mog sela, susednih sela i svima koji će na njemu u budućnosti učestvovati. On će povrditi činjencu da se kultura ne nalazi i ne konzumira samo u velikim gradovima, jer su manje sredine često rasadnik talenata iz svih oblasti, pa i iz kulture. Ovo radim volonterski, a to podrazumeva veliku ljubav.” – dodao je Ristovski.

Ovogodišnji Ravno Selo Film Festival okupiće mlade profesionalce i srednjoškolce, te buduće studente koji se interesuju za filmsku umetnost. Tokom tri dana manifestacije, u glavnom programu biće prikazano ukupno pet reprezentativnih debitanskih filmova iz regiona.

Foto: Promo

Tokom trodnevnog druženja u Ravnom selu, oni će prisustvovati i radionicama koje imaju za cilj da budućim studentima predoče mogućnosti i procese studiranja nekog od studijskih programa na FDU.

Fakultet domaćin će ove godine biti Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a fakultet u gostima Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba. Projekcije studentskih filmova tokom tri dana biće projekcije studenskih filmova obe akademije. Takođe, festivalu će prisustvovati gosti iz Akademije iz Zagreba, kako profesori tako i studenti.

Ovu ideju podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Mesna zajednica Ravnog Sela, Ministarstvo kulture RS, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, NIS, Merkur, Voda Voda i Vinarija Zvonko Bogdan.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila