•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Le roi et l'oiseau (1980)

Film "Le roi et l'oiseau" jedno od umetničkih dela čija maštovitost podjednako osvaja dečju imaginaciju i fascinira odrasle. Ni posle trideset godina nije izgubio nimalo od svoje magije, ni u slici ni u zvuku, a oni koji su ga gledali kao deca i u odraslom ga dobu pamte kao jedan od nalepših crtanih filmova koji su ikada gledali. Treba istaknuti i muziku Wojciecha Kilara, pesme za koje je stihove napisao Jacques Prévert.

Jednog taštog kralja boje se svi njegovi podanici, i to sa pravom, jer kralj je potpuno bezosećajan i okrutan. Na šahovskoj ploči pomiče figure i time odlučuje o sudbini kraljevstva, jednim pokretom prsta. Slikar koji slika njegov portret mora jako paziti da ga dovoljno ulepša kako bi silnik bio zadovoljan, pa ipak će, kad slika bude gotova, završiti u rupi... Kralj je i strastveni lovac, iako metu pogađa samo slučajno. Od njegovog je metka stradala i jedna ptica, pa se otac mora brinuti o četiri nejaka ptića, hraniti ih, pokrivati ih da im nije hladno i pevati im uspavanke. Jednog dana kralj se zaljubi u sliku lepe pastirice. Ali pastirica voli mladog dimnjačara...

Reditelj Paul Grimault usvojio je uglednu nagradu Louis Delluc. Grimault je posvetio film Jacquesu Prévertu, koji je umro 1977. godine, pre nego što je film završen, 1980. godine. Restauriran je 2003.

Žanr:animirani, porodični, fantazija
Godina:1980
Reziser:Paul Grimault
Scenario:Hans Christian Andersen, Jacques Prévert
Uloge:Jean Martin, Pascal Mazzotti, Raymond Bussières
Uzrast:NR
Award:1 osvojena
Studio:Les Films Paul Grimault
Zemlja:France
Jezik:Francuski
Trajanje:83 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...