•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lev Kuleshov (1899 - 1970)

Lav Vladimirovič Kulješov (rus. Лев Влади́мирович Кулешо́в; Tambov, 13. januar 1899 - Moskva, 29. mart 1970) je bio ruski filmski stvaralac koji je osmislio i pomogao da se osnuje prva filmska škola na svetu - Moscow Film Scool.

Kulješov se može smatrati jednim od prvih teoretičara filma, a zajedno sa Sergejom Ejzenštajnom, koji je jedno kratko vreme bio njegov učenik, i Vsevolodom Pudovkinom bio je vođa onoga što se u teoriji filma zove Sovjetska teorija montaže. Prema njegovom mišljenju osnova filma je bila upravo montaža, dakle veza između dva kadra. Svoju tezu odnosno princip ilustrovao je „Kulješovim eksperimentom“, u kome je montažno spojio isti kadar (glumčev krupan plan) sa potpuno različitim sadržajem (tanjir čorbe, mrtvački sanduk i sl.) i takve montažne jedinice i njihovo značenje gledaoci su sasvim različiti percipirali.

Uz svoj teoretičarski rad Kulješov je paraleno radio i kao filmski autor, sve do trenutka u kom staljinistička vlast tadašnje Rusije nije to onemogićila.


Filmografija:
1943 My s Urala
1943 Uchitelnitsa Kartashova
1942 Klyatva Timura
1941 Sluchay v vulkane
1940 Sibiryaki
1934 Dokhunda
1933 Velikiy uteshitel
1932 Horizon
1931 Sorok serdets
1930 Proryv! (short)
1929 Vesyolaya kanareyka
1929 Dva-Buldi-dva
1927 Vasha znakomaya (short)
1926 Parovoz No. 10006
1926 Po zakonu
1925 Luch smerti
1924 The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks
1920 Na krasnom fronte (documentary)
1918 Pesn lyubvi nedopetaya (finished)
1918 Proekt inzhenera Prayta (short)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Film 'Mama Mia! idemo ponovo' danas počeo sa snimanjem
Serija 'The Defenders' okuplja superheroje iz prethodnih...
Zavodnica Margot Robbie neprepoznatljiva u ulozi kraljice...
Robert Pattinson potrošio stotine dolara lažnog novca...
Počela prodaja kompleta karata za 'Filmske susrete'
Ko najviše radi u Holivudu?
Kineski blockbuster za dve nee delušao među 100...
Tom Cruise se povredio na snimanju šestog nastavka...
Počinje 41. Festival filmskog scenarija
Nova epizoda 'Game Of Thrones' - Zima je konačno stigla
Enigma zvana Peter Handke
Razvode se glumci Chris Pratt i Anna Faris
Kevin Spejsi i Ansel Elgort pretpremijerno u filmu 'Vozač'
Kevin Spejsi i Ansel Elgort pretpremijerno u filmu 'Vozač'
Forbes objavio listu najplaćenijih glumica
Objavljen trailer za drugu sezonu serije 'The Crown'
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš za period od 17. do 23....
U planu i treći nastavak 'Zone Zamfirove'
Will Smith o ulozi u filmu o Baracku Obami
Daniel Craig potvrdio da će još jednom da glumi Jamesa...
'Karate kid' nakon 30 godina dobija nastavak
Helen Hunt i Matthew Carnahan raskinuli nakon 16 godina veze
Istorijska drama o kraju jedne imperije
Leonardo Dikaprio će glumiti čoveka po kome je dobio ime
Pretpremijera filma o Hipi dolina – Ceo svet u jednoj...
Rani audio radovi dizajnera Dejana Kršića uskoro na...
Faraž želi da glumi sebe u filmu o Brexitu
Del Boy i Rodney možda ponovo osvanu na TV ekranima
Film 'The Hitman's Bodyguard' na vrhu američkog box officea
Intrigantno i jezivo - pogledajte trejler za...