•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lev Kuleshov (1899 - 1970)

Lav Vladimirovič Kulješov (rus. Лев Влади́мирович Кулешо́в; Tambov, 13. januar 1899 - Moskva, 29. mart 1970) je bio ruski filmski stvaralac koji je osmislio i pomogao da se osnuje prva filmska škola na svetu - Moscow Film Scool.

Kulješov se može smatrati jednim od prvih teoretičara filma, a zajedno sa Sergejom Ejzenštajnom, koji je jedno kratko vreme bio njegov učenik, i Vsevolodom Pudovkinom bio je vođa onoga što se u teoriji filma zove Sovjetska teorija montaže. Prema njegovom mišljenju osnova filma je bila upravo montaža, dakle veza između dva kadra. Svoju tezu odnosno princip ilustrovao je „Kulješovim eksperimentom“, u kome je montažno spojio isti kadar (glumčev krupan plan) sa potpuno različitim sadržajem (tanjir čorbe, mrtvački sanduk i sl.) i takve montažne jedinice i njihovo značenje gledaoci su sasvim različiti percipirali.

Uz svoj teoretičarski rad Kulješov je paraleno radio i kao filmski autor, sve do trenutka u kom staljinistička vlast tadašnje Rusije nije to onemogićila.


Filmografija:
1943 My s Urala
1943 Uchitelnitsa Kartashova
1942 Klyatva Timura
1941 Sluchay v vulkane
1940 Sibiryaki
1934 Dokhunda
1933 Velikiy uteshitel
1932 Horizon
1931 Sorok serdets
1930 Proryv! (short)
1929 Vesyolaya kanareyka
1929 Dva-Buldi-dva
1927 Vasha znakomaya (short)
1926 Parovoz No. 10006
1926 Po zakonu
1925 Luch smerti
1924 The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks
1920 Na krasnom fronte (documentary)
1918 Pesn lyubvi nedopetaya (finished)
1918 Proekt inzhenera Prayta (short)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 15. do 21. juna
The Girl with All the Gifts (2016) (2016)
DEV9T stvara dalje, dođite u Ciglanu!
Omiljeni animirani film 'Grozan ja 3' stiže u naše...
Predstavljen 24. Festival evropskog filma Palić - kvalitet...
Festival u gostima: Mikro festival amaterskog filma, sreda...
Preminuo Bogoljub Mitić Đoša
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 22. do 28. juna
The Duel (2017) - uskoro
Trostruki oskarovac Daniel Day-Lewis se povlači iz glume
Alen Delon dobio nagradu za životno delo
La vie de bohème (1992) (1992)
Magnus (2016) - uskoro
Perfetti sconosciuti (2016) - uskoro
Kijanu Rivs glumiće lovca na veštice u ruskom filmu
Premijera filma 'Transformersi - Poslednji vitez' 21. juna...
Premijera druge sezone serije 'Preacher' 29. juna na AMC...
Jack Goes Boating (2010) (2010)
U pripremi nastavak filma Wonder Woman
Angelina Jolie u Keniji o borbi protiv seksualnog nasilja
Ravno Selo Film Festival od 24. do 26. juna
Ron Howard će režirati film o Han Solu, junaku iz Ratova...
Bioskop pod vedrim nebom u Domu kulture 'Studentski grad'
La fille de Brest (2016) - uskoro
Specijalne filmske projekcije na Kolarcu povodom Svetskog...
U krvi Carrie Fisher pronađeni tragovi kokaina, heroina i...
Komedija 'Alibi.com' od 15. juna u našim bioskopima
Atomic Blonde (2017) - uskoro
Valerian and the City of a Thousand Planets (2017) - uskoro
Once Upon a Time in Venice (2017) - uskoro