•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Live Free or Die Hard (2007)

Umri muški 4 (eng. Live Free or Die Hard) je četvrti nastavak filmskog serijala Umri muški Lena Wisemana iz 2007. s Bruceom Willisom u ulozi Johna McClanea, koji je bio i protagonista u prva tri filma. Priča se odvija nekih 19 godina posle prvog filma, a McClane se ovaj put suočava sa grupom cyber terorista.

Na početku filma, teroristi upadaju u FBI-jev kompjuterski sistem. Thomas Gabriel (Timothy Olyphant), mozak operacije, ubija hakere kako im ne bi morao platiti za učinjeni posao. FBI, nesvestan ubistava, šalje njujorškog policijskog detektiva Johna McClanea (Bruce Willis) da poseti poznatog hakera, Matthewa Farrella (Justin Long), kao deo njihove istrage o razbijanju sistema. Gabrielovi ljudi pokušavaju ubiti McClanea i Farrella, ali ovi uspevaju pobeći. McClane šalje Farrella u sedište FBI-ja u Washington, čiji se šef, pomoćnik direktora Bowman (Cliff Curtis), nalazi usred prekida prometnog sistema u gradu. Ubrzo se ruši berza...

Radnja filma temeljena je na ranijem scenariju nazvanom WWW3.com Davida Marconija, scenariste Državnog neprijatelja. Koristeći članak iz časopisa Wired nazvan "Zbogom oružje" Johna Carlina, Marconi je napisao scenarijo o cyber-terorističkom napadu na SAD. Nakon napada 11. septembra, projekat je stavljen na čekanje, da bi oživeo nekoliko godina posle. Posle su ga za film prilagodili Doug Richardson i Mark Bomback.

Willis je 2005. rekao kako će se film zvati Die Hard 4.0, budući da se vrti oko računara. IGN je kasnije objavio kako bi se film trebao zvati Die Hard: Reset. Studio 20th Century Fox je kasnije najavio naslov Live Free or Die Hard i odredio premijeru 29. juna 2007. Naslov je temeljen na krilatici države New Hampshire, "Živi slobodno ili umri". Međunarodni foršpani koriste naslov Die Hard 4.0, budući da je film objavljen pod tim naslovom izvan Severne Amerike.


Snimanje filma počelo je u centru Baltimorea, Maryland, 23. septembra 2006. Willis je ozleđen 24. januara 2007. tokom snimanja scene tuče, kad je dobio udarac iznad desnog oka. Ozleda nije bila ozbiljna, a Willis je posetio lekara i ostao kući do kraja dana.

Willisov dubler kaskader, Larry Rippenkroeger, bio je teško ozleđen kad je s nekih 7 metara pao na asfalt. Slomio je nekoliko kostiju na licu i oba ručna zgloba. Produkcija je privremeno prekinuta. Willis je unajmio hotelske sobe za Rippenkrogerove roditelje i često ga je posećivao u bolnici.

McClaneova kćer se trebala pojaviti u filmu Umri muški 3, a na kraju se pojavila u videoigri Die Hard: Vendetta. Spekulisalo se da je prava kćer Brucea Willisa Rumer, koja je rođena iste godine kad je objavljen originalni Umri muški, prvi izbor za ulogu Lucy McClane. Na audiciji za ulogu su bile Jessica Simpson, Wafah Dufour i Britney Spears; jedna od kandidatkinja bila je i Paris Hilton, kao i Taylor Fry, koja je glumila Lucy u prvom filmu 1988. Uloga Lucy na kraju je otišla Mary Elizabeth Winstead.

Film je zaradio dobre kritike u Washington Postu i IGN-u (koji je filmu dao četiri od pet zvezdica). Na stranici Ebert i Roeper, filmski kritičar Richard Roeper i gost kritičar Katherine Tulich su dali filmu "Dva palca gore", uz Roeperovu primerdbu da film "nije najbolji Umri muški, ali je zabavan". Michael Medved dao je filmu tri i po od četiri zvezdica, dodavši, "pametan scenarijo i spektakularni specijalni efekti čine ovaj film najboljim u serijalu."

Žanr:akcija, krimi, triler
Godina:2007
Reziser:Len Wiseman
Scenario: Mark Bomback
Uloge:Bruce Willis, Justin Long, Timothy Olyphant
Uzrast:PG-13
Award:2 osvojene
Studio: Twentieth Century Fox Film Corporation
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:128 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....