•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Love Is Strange (2014)

Negde sa mojih petnaest godina došla nam je u posetu tetka moje majke, žena koju smo svi u porodici voleli; pristojna žena, gospođa. Do tada nam je obilazila jednom u par godina na dva, tri dana. Ovog puta pozvali smo je na desetak dana.
Bilo nam je lepo u njenom društvu, te je odlučila da ostane duže. I tako, dvadesetak dana produžilo se na pun mesec i više nam nije bilo tako lepo. Šaputali smo međusobno: "Kada će da ide?", "Što ovoliko dugo ostaje ovde?", "Ima li ova žena kuću?", "Kada ću ja da dobijem svoju sobu nazad i dovodim drugare?".
Mi, ukućani, počeli smo sa zađevicama, raspravama, pa, povremeno i burnim svađama. Naša gošća bila je izuzeta iz svega. Njoj je bilo ugodno i zaključivala je "Nikada nisam ovako dugo ostala negde. Čak i kad odem na more odmor mi traje samo dve nedelje".
Na kraju, posle 34 dana je otišla, a mi smo proslavili njen odlazak.
Više je nikada nismo pozvali kod nas, niti smo ikada zatražili da prespavamo kod nje.
Ova epizoda iz detinjstva iskrsla mi je tokom filma "Love is strange". Kao i svaki oblik umetnosti, tako je i film podložan tumačenju. Tumačenje je lična stvar i stvar iskustva a moje tumačenje filma svelo se na jednostavnu činjenicu: da ne treba bolje upoznavati članove šire porodice, kao ni bliže upoznavati bliske prijatelje. Za dalju rodbinu dovoljno je odvojiti vikend, za bliske prijatelje popodne ili, ako su baš bliski, čitavo veče. Sve preko ove mere može dovesti do prvog aspekta ove drame, pretenzioznog i nedovoljno iskusnog reditelja Ire Sachsa.
Drugi aspekt koji će publika preko pedeset godina ozbiljnije shvatiti jeste materijalna (ne)sigurnost u zlatnim godinama života. Penzija, nekretnine... Pojamovi koji izmiču mlađim gledaocima. Tragična činjenica nesigurne starosti koja često biva previđena Holivudskim filmovima, za koje je karakterističan sretan kraje kako bi publika sa osmehom napustila projekciju. "Love is strange" nema u ponudi banalno razrešenje takvog ozbiljnog problema. O tome ne razmišljate kao mladi, a kada dođete u pomenute zlatne godine više ništa povodom svoje loše materijalne situacije ne možete da uradite.
I treća, završna, stvar filma "Love is strange" je majstorska gluma jedinog Holivudskog obrazovanog i inteligentnog glumca sadašnjice, Džon Litgoua. Za razliku od glumaca njegove generacije (glumci kasnijih generacija nisu glumci koliko marionete holivudskih producenata i studija lišenih trunke obrazovanja i inteligencije) kod Litgoua je očit razvoj talenta od mladog, preko zrelog, da sadašnjeg "zlatnog" glumca koji svom već akrobatskom talentu sada, u šezdeset i osmoj godini, samo nanosi slojeve i nijanse na koje, i pored karijere od 43 godine, nismo nalazili u prethodnim ostvararenjima ovog najvećeg živog Američkog glumca.
Postoji intimna scena u krevetu između Litgoua i Alfreda Moline, sa kamerom usmerenom na ekspresiju Litgoua kakvu nisam video u Američkom filmu, kao ni u celokupnom opusu karijere Džon Litgoua, a jesam mu odgledao 3 pozorišne predstave, kao i brojne snimke njegove ovogodišnje verzije "Kralja Lira", u kojoj se prepoznaje potpuna emotivna otvorenost jednog glumca prema drugome. Jedinstveni trenutak i filma i Američke kinematografije uopšte.
Poslednjih dvadeset godina nagrade koje dodeljuju Američkim glumcima su uvrede nekadašnjem sjaju tih nagrada (ne treba zaboraviti da su Gvinet Paltrou, Hali Beri, Metju Mekonahju, En Hatevej, Ketrin Zita Džons, Meril Strip, tek neki od nagrađenih) tako da će biti sreća za Džon Litgoua ako ne dobije ni jednu za svoju zanatsku kreaciju lika Bena.
"Za 40 godina... prolazite kroz teška vremena, prolazite kroz krizu. Ne mislim da se Ben ispovedao Džordžu. Bio je to samo trenutak u kojem se on "Izvinjava" - verovatno po prvi put. Ovo je film o prirodi dugog, dugog odnosa. U pitanju je gej odnos koji traje 40 godina - a to su 40 izuzetnih godina u našoj kulturološkoj istoriji. Odgledali su toliko mnogo poglavlja, uključujući i groznu tragediju AIDS-a tokom osamdesetih i devedesetih. Sigurno je da su ta dvojica izgubili 100 procenata prijatelja. Ništa o tome nije rečeno, a opet tu je kao melanholični podtekst." (Džon Litgou)
Za kraj i ovo: na žalost, u našim bioskopima ovaj film nije naišao na odjek kakav zaslužuje.

Autor: Oly
Žanr:drama
Godina:2014
Reziser:Ira Sachs
Scenario:Ira Sachs, Mauricio Zacharias
Uloge:John Lithgow, Alfred Molina, Marisa Tomei
Uzrast:R
Award:1 nominacija
Box office:2.2M USD
Studio:Parts and Labor, Faliro House Productions, Film50
Zemlja:United States
Website:www.sonyclassics.com/loveisstrange
Jezik:engleski
Trajanje:94 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila