•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mariah Carey

Maraja Keri (engl. Mariah Carey; Njujork, 27. mart 1970.) je američka pevačica, autor pesama, muzički producent i glumica. Godine 1990. snimila je i objavila svoj prvi studijski album Mariah Carey za izdavačku kuću „Kolambija rekords“. Album je nekoliko puta dostigao platinasti tiraž, a četiri uzastopna singla sa tog albuma su se nalazila na mestu broj jedan američke top 100 liste Bilbord. Posle udaje za izvršnog direktora „Kolambija rekords“ Tomija Motolu 1993. Kerijeva je izdala niz uspešnih albuma kao što su Emotions (1991), Music Box (1993) i Merry Christmas (1994). Ovi albumi su doprineli njenom statusu najprodavanije pevačice. Drugi singl sa albuma Daydream iz 1995. "One Sweet Day", snimljen u duetu sa grupom Boyz II Men, je proveo rekordnih 16 sedmica na vrhu Bilbordove top 100 liste i tako postao singl koji se najduže zadržao na mestu broj jedan u američkoj istoriji. Tokom snimanja ovog albuma Kerijeva je počela da se udaljava od pop muzike i polako prelazila na ritam i bluz, hip-hop zvuk. Ova muzička promena je postala vidljiva 1997. izdavanjem albuma Butterfly. Sledeće godine je usledio razvod od Motole.

Kerijeva je 2000. napustila „Kolambija rekords“ i potpisala rekordni ugovor vredan 100 miliona dolara za izdavačku kuću „Virdžin rekords“. Zatim je 2001. snimila loše prihvaćeni film "Sjaj" (Glitter), koji je doprineo raskidu ugovora, zastoju u karijeri i boravku u bolnici zbog nervnog sloma i iscrpljenosti. Posle neuspešnog perioda, 2005. vratila se na vrhove top-lista izdanjem The Emancipation of Mimi koji je snimila za novu izdavačku kuću „Ajland rekords“. Drugi singl sa tog albuma "We Belong Together" postao je njen najuspešniji singl, a Bilbord je proglasio ovu numeru za pesmu decenije. Za svoju ulogu u filmu "Dragocen" (Precious) iz 2009. dobila je nagradu za najbolju debitantsku ulogu na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu.

U karijeri koja traje 20 godina Kerijera je prodala preko 200 miliona albuma širom sveta, postavši tako jedan od najprodavanijih izvođača svih vremena. 1998. je postala najprodavaniji muzički izvođač 90-tih godina, a 2000. najprodavanija pevačica milenijuma. Prema Američkom udruženju muzičke industrije (Recording Industry Association of America), ona je treća najprodavanija pevačica u Sjedinjenim Državama sa 63 miliona prodatih albuma. Izdavanjem singla "Touch My Body" 2008. Kerijeva je postigla još jedan rekord za solo izvođača, a to su 18 singlova na vrhu američke top-liste Bilbord (dva manje od Bitlsa). Godine 2012. muzički kanal VH1 proglasio ju je drugom na listi "100 najznačajnijih žena u muzici“. Pored svojih komercijalnih uspeha, Maraja Keri je osvojila 5 nagrada Gremi, 17 Svetskih muzičkih nagrada (World Music Awards), 11 Američkih muzičkih nagrada (American Music Awards) i 31 muzičku nagradu Bilbord (Billboard Music Awards). Poznata je po svom snažnom glasu od pet oktava, upotrebi melizama i visokih tonova.

Filmografija:
2013/I Batler
2013 American Dad! (TV Series)
2009 Stay in the Middle (Video short)
2009/II Precious
2008 Tennessee
2005 State Property 2
2002 WiseGirls
2002 Ali Mekbil (TV Series)
2001 Glitter
1999 The Bachelor

iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila