•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Marty (1955)

Marty (eng. Marty) je američki film iz 1955. godine kojeg je režirao Delbert Mann. Scenario je napisao Paddy Chayefsky, a zapravo se radi o produžetku njegove istoimene priče iz 1953. godine. U filmu su glavne uloge ostvarili Ernest Borgnine i Betsy Blair. Film je doživeo veliki međunarodni uspeh, osvojivši prestižnu filmsku nagradu Oscar u kategoriji filma godine te postavši tek drugi američki film koji je osvojio nagradu Zlatna palma na filmskom festivalu u Cannesu. Do danas su samo filmovi Marty i Izgubljeni vikend osvojili obe ove nagrade.

U filmu glavnu ulogu tumači Ernest Borgnine kao Marty Piletti, amerikanac italijanskog porekla koji živi u Bronxu u New Yorku sa svojom majkom (Esther Minciotti). Još uvek neoženjen sa 34 godine, dobrodušni, ali društveni čudak suočava se s neprestanim gnjavežom od strane porodice i prijatelja o tome kad će se napokon oženiti, a svi se pozivaju na njegove braću i sestre koji su već davno oženjeni/udani i imaju decu. Iako ne zazire od braka, zbog nedostatka samopouzdanja Marty se nevoljno pomirio sa svojom sudbinom neženje. Međutim, uprkos svom ne tako uspešnom ljubavnom životu, Marty i dalje optimistično gleda na život što se posebno vidi iz njegove česte upotrebe fraza poput "Savršeno!" ili "Fantastično!"

Nakon što ga majka neprestano počne gnjaviti da ode na ples u subotu uveče, Marty upoznaje Claru (Betsy Blair), jednostavnu školsku učiteljicu koja tiho plače na krovu zgrade nakon što ju je njen pratilac kojeg je upoznala te večeri ostavio kako bi otišao s drugom devojkom. Njih dvoje provode celo veče zajedno plešući, razgovarajući na užurbanim ulicama i restoranu te uskoro shvate da imaju mnogo toga zajedničkog. Marty ne može prestati pričati o svom životu i ambicijama, a jedno drugo pričom i ohrabruju. Dovodi Claru kući i njih dvoje se poljube malo pre nego njegova majka dođe u stan. Marty, oduševljen pronađenom novom ljubavi, otprati Claru kući obećavajući joj da će ju nazvati sledećeg dana oko dva sata popodne, nakon mise. Čekajući autobus za povratak kući, Marty ne može sakriti svoje oduševljenje pa veselo udara autobusni prometni znak i započne trčati između automobila, tražeći taksi.

U međuvremenu, njegova mrzovoljna teta dolazi da živi s njim i njegovom majkom. Ona upozorava Martyjevu majku (svoju sestru) da je samački život, nakon što se deca ožene, sudbina svake udovice. Bojeći se da bi Martyjeva nova romansa mogla dovesti do toga da ju on ostavi, majka kaže Martyju da joj se Clara nimalo ne sviđa. Martyjevi prijatelji, prepuni zavisti, prozivaju Claru ružnom i pokušavaju nagovoriti Martyja da je zaboravi i ostane s njima, neoženjen. Zbog celog tog pritiska, Marty ne nazove Claru kako je i obećao.

Te noći, okružen svojim usamljenim i uobičajenim prijateljima, Marty shvata da verovatno odustaje od šanse za ljubavi sa ženom koja mu se ne sviđa, ali koja ga usrećuje. Uz protivljenje svojih prijatelja on odlazi do telefonske govornice i nazove Claru koja u plaču gleda televiziju sa svojim roditeljima...

Žanr:drama, romansa
Godina:1955
Reziser:Delbert Mann
Scenario:Paddy Chayefsky
Uloge:Ernest Borgnine, Betsy Blair, Esther Minciotti
Award:4 Oscara, 18 nagrada i 7 nominacija
Studio:Hecht-Lancaster Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:90 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...