•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Monty Python

Monty Python je naziv grupe britanskih komičara koju su činili Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin. Grupa se okupila oko stvaranja televizijske serije Leteći cirkus Montyja Pythona, a zajedno su snimili i četiri filma, nekoliko muzičkih albuma i igrali pozorišne predstave.

Palin i Jones su se poznavali još od Oxfordskog Univerziteta, dok su Cleese i Chapman zajedno pohađali Cambridge, pa se skupina tako okupila putem prošlih poznanstva da zajedno rade na projektu za Britansku televiziju BBC.

Serija je započela s emitovanjem 1969. i odmah je privukla veliku pažnju radi svog odskakanja od "standardnog" humora. Posebnost onog što je prozvano "Python" stil sastojala se od skečeva koji bi se često smatrali besmislenim i međusobno nepovezanim, a neretko ne bi ni imali završetak, a u nekim slučajevima niti početak. To je bio rezultat neobičnog kreativnog procesa Pythonovca koji bi radili skečeve u grupama po dvoje i tada se okupili zajedno, pa odlučili što od toga ulazi u emisiju. Prema rečima Cleesa: "ako bi smatrali da se predugo zamaramo sa završetkom za neki skeč, jednostavno bi ga prekinuli upola."

Takođe bitno za vizuelni identitet emisije bile su nadrealističke animacije Terryja Gilliama koje su do danas ostale vizualni pečat Pythonovaca.

Tokom emitovanja emisije, trupa je snimila dugometražni film "A sad, nešto sasvim drugačije" (1971.) koji je bio kolekcija starih skečeva (ponovno snimljenih) uz dodatak nekoliko koji su bili odbačeni u emisiji.

Kako je emisija imala četiri sezone, tako se i posada pomalo umorila od rada. Nekoliko je Pythonovca kasnije priznalo da je pred kraj bilo dosta napetosti između nekih članova trupe, posebno sa Chapmanom, koji je tada bio alkoholičar za kojeg je Cleese rekao kako je "bilo nemoguće raditi s njim". Situacija je dovela do toga da se Cleese povukao, tako da je zadnja sezona protekla bez njega.

Poslednja epizoda je (ukupno ih je bilo 45) emitovana 1974., kada se formalno završio Leteći Cirkus.

Stalne želje Britanske publike "za još Pythonovaca" dovele su do ponovnog ujedinjenja za film "Monty Python i Sveti gral" (1975.) o legendi o Kralju Arthuru koji je bio vrlo hvaljen i (prema Internet Movie Database lestvici, po oceni korisnika) 48. najbolji film svih vremena.

Trupa se razišla sledećih godina, ali je samo John Cleese sa serijom Fawlty Towers postigao zapaženiji uspeh. Ipak, želja za još Pythonovca je opet prevladala i skupina se opet okupila za film "Brianov život" (1979.) o nesuđenom proroku u doba Isusa.

Sledio je film "Smisao života Montyja Pythona" (1983.) što je ujedno bio i zadnji veliki projekat Pythonovca.

Serija je stekla veliku popularnost i uspeh, ostvarivši veliki uticaj na moderni humor i popularnu kulturu. Uprkos tome što je od serije prošlo preko 30 godina, ime "Monty Python" još uvek nosi posebno značenje većini ljubitelja humora i njihov stil i dan-danas doživljava mnoge imitacije i posvete.

Naziv Monty Python je odabran jer je članovima zvučao smešno. Monty je bio nadimak legendarnog britanskog maršala iz 2. svetskog rata, Lorda Montgomeryja, a Python (piton) je dodano radi komičnog efekta.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...