•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Morgan Friman

Morgan Friman (engl. Morgan Freeman) američki je glumac, narator i reditelj, rođen 1. juna 1937. u Memfisu u SAD. Imao je brojne nominacije za Akademijine nagrade, za svoje uloge u filmovima: Noć i dan makroa, Vozeći gospođicu Dejzi, Bekstvo iz Šošenka i Invictus, a 2005. je osvojio za film Devojka od milion dolara. Takođe, osvojio je i Zlatni Globus 1989. godine i brojne druge nagrade. Pojavio se i u drugim hitovima, kao što su: Neoprostivo, Slava, Robin Hud: Kralj lopova, Sedam, Duboki udar, Svi naši strahovi, Svemogući Brus, U paukovoj mreži, Mračni vitez trilogiju, Carsko putovanje, Lego... Poznat je po svom dubokom i veoma prepoznatljivom glasu; često je igrao uloge boga u igranim i dokumentarnim filmovima.

Morgan Friman je rođen u Memfisu, Tenesi, 1. juna 1937, od oca Morgana Portfilda Frimana Starijeg i majke Mejm Ende. Ima još troje braće i sestara. Kao mali, često se selio i živeo je u Grinvudu, Misisipi, pa u Geriju, Indijana i na kraju u Čikagu, Ilionois.

Friman je prvi put glumio sa osam godina, u školskoj predstavi. Sa 12 godina pobedio je na državnom dramskom takmičenju, a tokom srednje škole nastupao je po radiodramama u Nešvilu. Godine 1955. odbio je stipendiju dramske škole Univerziteta u Džeksonu, odabravši umesto toga rad u američkom vojnom vazduhoplovstvu.

Početkom 60-ih preselio se u Los Anđeles, gde je radio kao zapisničar na koledžu. U to vreme je boravio i u Njujorku, radeći kao plesač na Svetskoj izložbi, i San Francisku, gde je bio član muzičke grupe Opera Ring.

Iako mu je filmski debi bio film iz 1971. godine (Who Says I Can't Ride a Rainbow?), Morgan Friman je postao poznat u američkim medijima kroz uloge u sapunici Another World i PBS-ovom dečjem šou The Electric Company. Sredinom 80-ih, Friman se počeo pojavljivati u poznatijim sporednim ulogama, kao što su vozač Houk u filmu Vozeći gospođicu Dejzi i vojnik Raulins u filmu Slava (oba iz 1989). Godine 1994. portretisao je Reda, zatvorenika koji se iskupljuje za svoja nedela, u hvaljenom filmu Bekstvo iz Šošenka. Status zvezde potvrdio je u nekim od najvećih filmova 90-ih: Robin Hud: Princ lopova, Sedam i Duboki udar. Godine 1997, zajedno sa Lori MekKrej, osnovao je filmsku produkcijsku kompaniju Revelations Entertainment.

Friman je prepoznatljiv po svom specifičnom glasu, što mu je često donosilo uloge pripovedača. 2005. se pojavio kao pripovedač dva najuspešnija filma te godine, Rat svetova i dokumentarcu nagrađenom Oskarom, Marš pingvina. Nakon 3 prethodne nominacije (za sporednu ulogu za film Street Smart iz 1987. i glavne uloge u filmovima Vozeći gospođicu Dejzi i Bekstvo iz Šošenka) osvojio je Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu Devojka od milion dolara.

Friman je bio u braku sa Dženet Eder Bredšou od 1967 do 1979. Godine 1984 oženio je Mirnu Koli-Li. Ima dva sina iz prošlih veza, od kojih je jedan Alfonso Friman. Usvojio je ćerku svoje prve žene, Dinu, a par ima i četvrto dete, Morganu. Friman živi u Čarlstonu, Misisipi, i Njujorku. Ima pilotsku licencu za privatni avion i suvlasnik je restorana Madidi i bluz-kluba Ground Zero u Klarksdejlu, Misisipi.

Filmografija:

2018 The Nutcracker and the Four Realms (pre-production)
2017 Villa Capri (pre-production)
2017 Going in Style (completed)
2016 Cold Warriors (pre-production)
2015-2016 Madam Secretary (TV Series)
2016 Ben-Hur
2016 Now You See Me 2
2016 The Story of God with Morgan Freeman (TV Series)
2016 London Has Fallen
2015/I Momentum
2015 Ted 2
2015 Last Knights
2015 Yo Gabba Gabba! (TV Series)
2014 Dolphin Tale 2
2014 5 Flights Up
2014/I Lusi
2014 Wish Wizard (Short)
2014/I Transcendence
2014 The Lego Movie
2013 Last Vegas
2013/I Now You See Me
2013/I Oblivion
2013 Olympus Has Fallen
2012 The Dark Knight Rises
2012 The Magic of Belle Isle
2011 Dolphin Tale
2011 Conan the Barbarian
2010 RED
2010 30 for 30 (TV Series documentary)
2009 Invictus
2009 The Maiden Heist
2009/I Thick as Thieves
2008 The Dark Knight
2008 Wanted
2008 A Raisin in the Sun (TV Movie)
2007 The Bucket List
2007 Feast of Love
2007 Gone Baby Gone
2007 Evan Almighty
2006 Ugovor
2006 10 Items or Less
2006 Lucky Number Slevin
2005 Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D (Documentary short)
2005 An Unfinished Life
2005 Batman Begins (Video Game)
2005 War of the Worlds
2005 Batman Begins
2005 Edison
2005 Unleashed
2005 Slavery and the Making of America (TV Series)
2004 Million Dollar Baby
2004 A Remarkable Promise (Short)
2004 The Big Bounce
2004 Rameses: Wrath of God or Man? (TV Movie documentary)
2003 Guilty by Association (Video)
2003 Bruce Almighty
2003 Dreamcatcher
2003 Levity
2003 Freedom: A History of Us (TV Series documentary)
2002 The Sum of All Fears
2002 High Crimes
2001 Along Came a Spider
2000 American Masters (TV Series documentary)
2000 Pod sumnjom
2000 Sestra Beti
1998 Deep Impact
1998 Hard Rain
1997 Amistad
1997 Kiss the Girls
1996 Chain Reaction
1996 Moll Flanders
1995 Se7en
1995 Outbreak
1994 The Shawshank Redemption
1992 Unforgiven
1992 The Power of One
1992 The Savior Is Born (TV Short)
1991 The True Story of Glory Continues (Documentary)
1991 American Experience (TV Series documentary)
1991 Robin Hood: Prince of Thieves
1990 The Bonfire of the Vanities
1990 The Civil War (TV Mini-Series documentary)
1989 Glory
1989 Driving Miss Daisy
1989 Johnny Handsome
1989 Lean on Me
1988 Clean and Sober
1988 Clinton and Nadine (TV Movie)
1987 Fight for Life (TV Movie)
1987 Street Smart
1986 Resting Place (TV Movie)
1985 The Execution of Raymond Graham (TV Movie)
1985 The Twilight Zone (TV Series)
1985 Great Performances (TV Series)
1985 That Was Then... This Is Now
1985 Marie
1985 The Atlanta Child Murders (TV Mini-Series)
1984 Teachers
1984 Harry & Son
1983 Another World (TV Series)
1981 Death of a Prophet (TV Movie)
1981 The Marva Collins Story (TV Movie)
1981 Ryan's Hope (TV Series)
1981 Texas (TV Series)
1981 Eyewitness
1980 Brubaker
1980 Attica (TV Movie)
1979 Coriolanus (Video)
1979 Julius Caesar (Video)
1979 Hollow Image (TV Movie)
1978 Visions (TV Series)
1978 Roll of Thunder, Hear My Cry (TV Movie)
1971-1977 The Electric Company (TV Series)
1973 Blade
1971 Who Says I Can't Ride a Rainbow!
1970 Caught in the Middle (TV Movie)
1968 Where Were You When the Lights Went Out?
1966 A Man Called Adam
1964 The Pawnbroker

Podeli:



Preporucujemo

Kevin Spejsi i Ansel Elgort pretpremijerno u filmu 'Vozač'
Tom Cruise se povredio na snimanju šestog nastavka...
Selena Gomez se vraća glumi u novom filmu Woodyja Allena
Počinje 41. Festival filmskog scenarija
Serija 'The Defenders' okuplja superheroje iz prethodnih...
Skrivánci na niti (1969) (1990)
Urnebesna komedija 'Mame u provodu' od 10. avgusta u...
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš za period od 10. do 16....
Daniel Craig potvrdio da će još jednom da glumi Jamesa...
Objavljen trailer za drugu sezonu serije 'The Crown'
Kineski blockbuster za dve nee delušao među 100...
OTKAČENE TRUDNICE - LADIES NIGHT U BIOSKOPU VILIN GRAD
Faraž želi da glumi sebe u filmu o Brexitu
Leonardo Dikaprio će glumiti čoveka po kome je dobio ime
U planu i treći nastavak 'Zone Zamfirove'
All of Me (1984) (1984)
Margot Robbie i Domhnall Gleeson u životnoj drami o autoru...
Film inspirisan novinskim naslovima
Julia Roberts i Owen Wilson će nadahnuti mnoge u dirljivom...
Klovn Penivajs ponovo ledi krv u žilama
Repertoar bioskopa Vilin grad od 10. do 16. avgusta
Razvode se glumci Chris Pratt i Anna Faris
White Squall (1996) (1996)
Disney raskida ugovor s Netflixom i pokreće vlastitu...
Nova epizoda 'Game Of Thrones' - Zima je konačno stigla
'Burek' otvara filmski festival Divan u Rumuniji
Educating Rita (1983) (1983)
The Music Lovers (1970) (1970)
Žena poginula na snimanju filma 'Deadpool 2'
5 razloga zbog kojih ne smete da propustite film 'Gadna...