•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Murder On The Orient Express (1974)

Murder on the Orient Express je britanski kriminalistički film iz 1974. koga je režirao Sidney Lumet sa Albertom Finneyjem u ulozi belgijskog detektiva Herculea Poirota. Film je utemeljen na istoimenom romanu Agathe Christie, jednom od njenih najboljih literarnih ostvarenja. U filmu su se pojavila brojna poznata i renomirana glumačka imena među kojima su Anthony Perkins, Sean Connery, Vanessa Redgrave, Lauren Bacall, Michael York i Ingrid Bergman, koja je nagrađena Oscarom za najbolju sporednu žensku ulogu. Film je ostvario još 5 nominacija za Oscara, uključujući i onog za najbolju mušku ulogu.

Nakon što je rešio slučaj na Bliskom istoku, Poirot (Albert Finney) se vraća u Britaniju kao jedan od putnika u Orient Expressu. Tokom putovanja, detektiv susreće svog prijatelja Bianchija (Martin Balsam), jednog od direktora kompanije koja je vlasnica linije kojom putuju. Voz je neuobičajeno pun za ovo doba godine: svi kupei prve klase su popunjeni. Nedugo nakon odlaska iz Konstantinopola, bogati američki biznismen Ratchett (Richard Widmark) pokušava unajmiti Poirota za $15,000 zbog brojnih pretnji smrću koje je dobio, ali Poirot slučaj smatra nezanimljivim pa ga odbija. Te noći, voz je zavejan u mećavi na Balkanu. Sledećeg jutra, Ratchett je pronađen izboden u svom kupeu.

Poirot i Bianchi rade zajedno kako bi rešili slučaj. Takođe, iskoriste pomoć Dr. Constantina (George Coulouris), grčkog lekara koji je spavao u drugom vagonu zajedno sa Bianchijem i tako nije mogao počiniti ubistvo. Pierre Michel (Jean-Pierre Cassel), sredovečni francuski kondukter takođe pomaže u istrazi, iako je i sam osumnjičen. Poirot uskoro otkriva da Ratchett nije onaj za kog se izdavao. Žrtvina kriminalna prošlost otkriva jasan motiv, čak i opravdanje, za ubistvo, ali ko je ubica?

Ovo je legendarni film koga svakako treba pogledati... ako već do sada niste.

CB
Žanr:Drama, Misterija, Triler
Godina:1974
Reziser:Sidney Lumet
Scenario:Paul Dehn
Uloge:Albert Finney, Lauren Bacall i Ingrid Bergman
Award:Dobitnik oskara, drugih 8 nagrada i 16 nominacija
Studio:EMI Film Distributors, G.W. Films
Zemlja:UK
Jezik:English | French | German
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....