•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Noomi Rapace o svom liku Elizabeth Shaw u "Prometeju"

U “Prometheus”-u, dugonajavljivanom ostvarenju pripremanom čak 4 godine, reditelj Ridley Scott nas vraća u vanzemaljski univerzum. Uz gomilu likova, sigurno će nam pažnju privući i jedna jaka i odlučna žena, intelektualka sa gotovo muškom hrabrošću. Reč je o Dr. Elizabeth Shaw, naučnici koju igra, sada već jako poznata odlična Noomi Rapace, zvezda originalnog filma “Girl with the Dragon Tattoo”. Shaw kreće u potragu i ukrcava se na svemirski brod Peter-a Weyland-a. Čitava ekipa se suočava sa pozivom koji stiže ili od daleke vanzemaljske civilizacije ili je to zapravo upozorenje da se ne prilazi opasnostima koje su na vidiku.

Ovo su neka od brojnih pitanja koja leže u samom srcu filma “Prometheus” i delikatne slagalice koju je sjajna Rapace-ova pokušala da reši i nama u ovom intervijuu.

Da li smatrate da je Ridley Scott genije?

NR: On jeste genije. I on je jedna ikona. One je jedan od mojih heroja.

Prikazao nam je delić većeg univerzuma, koliko detalja je podelio sa Vama i i koliko ste trebali da znate da razvijete lik Dr. Elizabeth Shown na pravi način?

NR: Mislim da je fantastično kod Ridley-ja to što je on majstor pronalaženja i stvaranja novih svetova. On tačno zna šta želi i uvek je jako otvoren. On želi naša mišljenja. Mnogo puta me je pitao “Šta misliš Noomi? Kako bi ti ovo uradila?”. Ja sam imala jako puno ideja i stvari koje sam želela da probam. Želela sam i da dodam nekoliko scena. Razmišljao bi o tome, vratio se i rekao: “Brilijantno. Znaš šta? Mislim da si u pravu. Mislim da je upravo to ono što nam je potrebno”. Imao je gotovo detinjastu glad i želju da kreira stvari, da istraži i uđe dublje u likove i pronađe život u njima. Sjajno je to što je bio odgovoran za sve i bio vođa, a opet je pitao jako puno. To je ono što ga čini fantastičnim i to je čovek koji konstantno snima filmove koji će Vam pomutiti um.

Kraj “Prometheus”-a donosi zapravo novi početak. Jeste li često razgovarali sa Ridley-jem šta će se sledeće desiti? Koliko ste unapred želeli da znate?

NR: Ne moram neizostavno da znam šta je sledeće. Zato što ni u životu nikada ne znate šta je sledeće. Tako da Vam te informacije nisu ni potrebne. Definitivno, sanjala sam šta će se desiti posle “Prometheus”-a. Volela bih da se vratim u taj svet.

Scott definitivno dobija puno na tome što je reditelj koji sluša svoje glumce. Saradnja sa glumcima mu pomaže da ostvari puno velikih ideja koje ima.

NR: Da. I znate šta? On voli svoje glumce. Sećam se da sam mu rekla: “Ne želim da budem savršena akciona heroina. Ne želim da budem našminkana. Ne želim da budem prelepa i seksi. Želim da budem stvarna. A ako se i dogodi da sve to ispadne lepo na taj šašav način – super.” Mislim da je upravo to problem sa većinom velikih akcionih filmova. Žene je “zarobljena” u svom prelepom izgledu, pokušavajući da bude prelepa i seksi. To postaje njena primarna uloga. Za mene je to dosadno. Njemu se moj komentar svideo i rekao je: “Ne, apsolutno ne, nema ni šminke, ni maskare, biće više znoja!”. I zbog toga sam ga i zavolela.

Moram reći da je jako precizan sa detaljima. Jednom je došao i rekao: “Taj trag krvi na tvom obrazu..pitam se možda ga trebamo pomeriti malo naniže.” Jako je uočljiv. Ponekada se pitam kako njegov mozak funkcioniše. Kako može da gleda u 7 monitora sa 7 kamera koje rade a da opet brine o jednom “tragu krvi” na mojoj jagodici?

Vaš lik ima jako težak zadatak. Gledaoci koji pogledaju film će sigurno razumeti o čemu govorimo. Kao glumica, koliko ste morali da se prilagodite. Kakva su Vaša lična uverenja vezano za veru?

NR: Uvek govorim da moram da pronađem način da iskoristim sebe i nađem neku vezu sa mojim privatnim životom. Da bi pronašla religioznost lika koji igram, morala sam de se prisetim svog detinjstva i da se setim kako sam razmišljala i videla neke stvari. Verovala sam u anđele. Bila sam prilično sigurna da imamo 2 vrste anđela – mračne anđele i dobre anđele. Tako da sam puno vremena provela u tome da “pronađem” Elizabeth Shaw koja mi je jako bliska. To je kao da sam putovala natrag u svoju suštinu. Morate upotrebiti sebe. Ili je to bilo ono što sam ja morala da uradim. Nisam želela da se pretvaram. Nisam želela da to bude nešto lažno. Htela sam da to jednostavno živim.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila