•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

North by Northwest (1959)

Sever-severozapad (eng. North by Northwest) je slavni američki triler iz 1959. koga je režirao Alfred Hitchcock. Nakon što je snimio “Vrtoglavicu”, Hitchcock se odlučio za nesimboličnu i zabavnu priču. Komplikovana radnja se vrti oko nevinog čoveka koga su agenti tajne organizacije zamenili za špijuna koji im želi pomutiti planove za krijumčarenje mikrofilma. Film se smatra jednim od najboljih Hitchcockovih ostvarenja.

New York. Roger Thornhill, uspešni stručnjak za reklame, je slučajno digao ruku u jednom hotelu kada je concierge zvao nekog gospodina Georgea Kaplana da se javi na telefon. Od tog trenutka biva zamenjen za Kaplana i otet od nekih kriminalaca. Oni ga odvedu u vilu nekog Phillipa Vandamma koji ga počne ispitivati. Kada mu Roger uporno počne odgovarati da nije Kaplan, ovi ga se odluče rešiti; prisilno ga napiju i puste u automobilu prema provaliji, kako bi izgledalo kao smrtni slučaj. Ali Roger se trgne i uspe preusmeriti auto. Tada ga uhapsi policajac i optuži da je vozio pijan. Kada se vrati kući, čak mu niti majka neće verovati da je otet i prisiljen da je vozio.
Kako bi otkrio pravog Kaplana, odlazi u njegovu hotelsku sobu gde nalazi fotografiju nekog g. Townsenda koji bi trebao održati govor u zgradi skupštine UN-a...

Film je imao tri nominacije za Oscara.

Kritičari su većinom hvalili film. Tako je Brian Webster napisao: "Ako vas neko ikada pokuša uveriti da nisu pravili uzbudljive i zabavne filmove u 1950-ima, "Sever-severozapad" bi trebao biti prvi dokaz koji bi trebao razbiti tu tvrdnju. Ovaj film iz 1950-ih je uzbudljiv. Zabavan. Pametan. Čak je i seksi. Kada sve to dodate imate zaista sjajan film - jedan od najboljih svih vremena koga možete gledati opet i opet bez da vam bude dosadno... Ovo nije jedan od dubljih Hitchcockovih filmova, ali je sigurno jedan od njegovih najzabavnijih", kao i Jeffrey M. Anderson: "Hitchcockov "Sever-severozapad" je stekao reputaciju jednog od njegovih najboljih ostvarenja. To je sigurno jako zabavan film, ali nakon njegovog najmračnijeg i najboljeg filma "Vrtoglavica" i pre njegovog revolucionarnog "Psiha", u poređenju se čini da je nešto manje vredan... "Sever-severozapad" je još uvek klasik, pošto je došao iz Hitchcockove najkreativnije faze, ali mu ipak nedostaje neka sitnica da bi postao zaista veliki". Fred Topel je takođe pisao pohvale: "Klasik za sva vremena. Briljantan film potere, briljantna scenografija, a samo efekti pokazuju starost filma".

Žanr:avantura, misterija, romansa
Godina:1959
Reziser:Alfred Hitchcock
Scenario: Ernest Lehman
Uloge:Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason
Uzrast:NR
Award:7 osvojenih
Studio: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Zemlja:United States
Website:www.mgm.com
Jezik:Engleski
Trajanje:136 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu