•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

On Golden Pond (1981)

Na Zlatnom jezeru (engl. „On Golden Pond“) je američka ljubavna drama o porodičnim odnosima i strahu od smrti, sa Henrijem Fondom i Ketrin Hepbern u glavnim ulogama. Oboje su za svoje izvedbe bili nagrađeni Oskarima. Fondi je to bio prvi Oskar, ali poslednji film u karijeri.

Norman i Etel Tajer su neobičan bračni par. On je mrzovoljan i zajedljiv, pesimističan u pogledu svoje budućnosti zbog veoma slabog srca. Ona je energična, vesela i prijatna žena, koja uživa u životu i lako podnosi svoje šezdesete. Početkom leta, njih dvoje dolaze u svoj letnjikovac na Zlatnom jezeru, za koji ih vežu brojne uspomene i gde su letovali poslednjih četrdeset godina. Etel krišom poziva njihovu kćerku na Normanov osamdeseti rođendan, prebacujući joj da treba češće da ih obilazi. Sredovečna Čelzi upoznaje roditelje sa svojim budućim suprugom Bilom i njegovim sinom iz prvog braka, Bilijem. Nakon nekoliko napetih dana, provedenih sa roditeljima, Čelzi im govori da će ona i Bil otputovati u Evropu, a da će Bili morati da ostane kod njih, na Zlatnom jezeru sledećih mesec dana. Nevaspitani dečak u početku ne želi da vreme provodi sa starim ljudima, ali oni ubrzo pronalaze načina da okupiraju svu njegovu pažnju. Posle mesec dana, odnosi među njima biće potpuno promenjeni. Nakon nekoliko nezgoda i svađa, dečak će razbiti predrasude koje je imao u vezi starijih osoba, da su dosadne i naporne. Čelzi će shvatiti da je krajnje vreme da stavi tačku na nesuglasice između nje i njenog oca, koje su obeležile njeno detinjstvo. Nakon što je Norman preživeo slabiji srčani napad, Etel je bila vidno potresena i uplašena, rekavši da je tek sada istinski ostetila smrt. Na suprugovo pitanje kakav je osećaj, smirivši se, odgovorila je: „Utešan je osećaj. Možda i nije tako loše mesto da se ode.“ Kao glavni lajtmotiv filma provlači se misao o ljubavi koja ne zna za godine i koja baš s vremenom zreli i postaje jača.

Film je bio nominovan za deset Oskara, a osvojio je tri:
- Oskar za najbolji film
- Oskar za najboljeg reditelja - Mark Rajdel- Oskar za najboljeg glavnog glumca
– Henri Fonda (osvojio)
- Oskar za najbolju glavnu glumicu – Ketrin Hepbern (osvojila)
- Oskar za najbolju sporednu glumicu – Džejn Fonda
- Oskar za najbolji adaptirani scenario – Ernest Tompson (osvojio)
- Oskar za najbolju kameru
- Oskar za najbolju muziku
- Oskar za najbolju montažu
- Oskar za najbolji zvuk

Od drugih značajnih nagrada, ističe se šest nominacija za Zlatni globus (tri pobede: Hepbern, Henri Fonda, najbolji film), šest nominacija za Nagradu BAFTA (samo Hepbernova nagrađena) i nominacija za Gremi za najbolju muziku napravljenu za film. Američki filmski institut proglasio je Na Zlatnom jezeru za jedan od najromantičnijih i najradosnijih filmova svih vremena, kao i za jedan od filmova sa najboljom muzikom. Na listi 100 najboljih filmskih rečenica nalazi se jedna iz ovog filma, a izgovorila je Ketrin Hepbern: „Slušaj me gospodine! Ti si još uvek moj vitez u sjajnom oklopu, i ne zaboravi to! Vratićeš se na svog konja i ja ću biti iza tebe, prigrliću te čvrsto i odjahaćemo daleko, daleko...“

Pored izuzetnog uspeha kod filmskih kritičara, Na Zlatnom jezeru je ostvario ogroman uspeh na blagajnama širom sveta, te je bio drugi film sa najvećom zaradom 1982. godine.

Žanr:drama, romansa
Godina:1981
Reziser:Mark Rydell
Scenario: Ernest Thompson
Uloge:Katharine Hepburn, Henry Fonda, Jane Fonda
Award:Osvojena 3 oskara
Studio: IPC Films
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:109 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...