•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pobednici Sandens filmskog festivala stižu na 10. Beldocs

Jubilarno 10. izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs prikazaće svojoj vernoj publici najveće bisere savremene dokumentaristike, koji već osvajaju svetske festivale. Tako će čak pet naslova sa upravo okončanog Sandensa, jednog od najznačajnijih američkih i svetskih filmskih festivala, stići na Beldocs, od čega su čak dva nagrađena.

Film koji je osvojio žiri i nagrađen Gran prijem žirija za najbolje ostvarenje vanameričkog govornog područja, dolazi iz Danske i rađeno je u koprodukciji sa Sirijom, gde se radnja i odvija. Poslednji ljudi u Alepu (Last Men in Aleppo) u režiji Ferasa Fajada već nagrađivanog dokumentariste, prati trojicu volontera zatečenih u bombardovanom gradu, koji kroz srušene zgrade tragaju i za živima i za mrtvima. Žiri je film ocenio kao nezaboravni portret o neznanim herojima, ispričan u osobenom vérité stilu dokumentaristike.

Specijalna nagrada žirija za snimateljski rad na Sandens filmskom festivalu pripala je filmu Mašine (Machines), napetom i uzbudljivom ostvarenju, koje istražuje prožimanje radnika i mašina, humanosti i industrijalizacije. Film je osobeni glas bezbrojih migranata, koji rade i do 12 sati kako bi ozbezbedili minimalnu egzistenciju u tekstilnoj industriji u Indiji, gde je film i snimljen, uz pomoć producenata iz Nemačke i Finske.

Sem ova dva nagrađena ostvarenja, na Beldocs stižu i Dobri poštar (The Good Postman), dokumentarac Tonislava Hristova, smešten u istočnom obodu Bugarske, na granici sa Turskom, gde se između sušnih voćnjaka i brojnih oronulih farmi nalazi jedno uspavano seoce, koje je i sam Bog zaboravio. Tuda, kroz ruralne predele, na putu ka Evropi, prolazi beskrajna kolona sirijskih izbeglica, čije kretanje brižljivo kroz dvogled prati jedan dobronamerni poštar…

Irski film Frenkija Fentona It`s Not Yet Dark, potresna je priča o reditelju Sajmonu Ficmorisu, kome je nakon velikog trijumfa kratkometražnog filma The Sound of People na Sandensu 2008. godine, dijagnostikovano teško oboljenje i procenjeno još najviše četiri godine života. Uz pomoć svoje supruge i porodice, Ficmoris odlučuje da se izbori sa bolešću tako što će snimiti dugometražni film My Name is Emily, koji i uspeva da okonča 2015. godine režirajući ga jedinim čulom koje nije otkazalo – očima. Dokumentarac It`s Not Yet Dark je upravo priča o tom neobičnom i šokantnom putovanju, a narator filma je glumac Kolin Farel.

Iz Japana stiže film Tokyo Idols rediteljke Kjoko Mijake, o tamošnjem devojačkom bendu i pop muzici prožetoj stilom življenja, koje podrazumeva opsednutost mladih devojaka seksualnošću i internet popularnošću. Sve je to ispričano kroz prizmu mlade Ri Ri, koja se upravo sprema da postane poznata…

Jubilarni 10. Beldocs biće održan od 8. do 15. maja 2017. paralelno u nekoliko beogradskih dvorana, gde će biti prikazano više od 80 filmova u različitim programskim celinama. Svi navedeni filmovi sa Sandensa doživeće na Beldocsu svoje evropske premijere i takmičiće se za nagrade festivala. Beldocs će otvaranje i zatvaranje upriličiti u Sava centru, a ostali programi biće u Dvorani kulturnog centra, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali “Dinko Tucaković” u Kinoteci u Kosovskoj. Prvi put, u okviru Beldocsa biće održan i market dokumentarnih filmova, kofinansiran sredstvima programa Evropske unije, Kreativna Evropa.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila