•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pogledajte prvi dokumentarac o kultnoj makedonskoj grupi Mizar!

Film 'Mizar - zvezda nade' obuhvata period od stvaranja grupe krajem 1981. godine, do 1986. godine, deo stvaralaštva benda koji je najmanje poznat.
Autor filma je Marko Džambazoski, student Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU) u Skopju, inače i sam muzičar u grupi Vizija.

Film prikazuje period benda u jednom burnom vremenu na muzičkom planu u nekadašnjoj Jugoslaviji, vremenu novog vala i bujanja progresivnih snaga u rok muzici u tadašnjim centrima - Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. U Skopju nije bilo tako, ali grad je počeo buditi disharmonični, ljutiti sastav Mizar, čiji su tada veoma mladi i buntovni članovi želeli promene, promene i na muzičkoj sceni i u društvu uopšte.

U filmu su korišćeni uglavnom do sada neobjavljeni audio i video zapisi benda, jednim delom demo snimci, a jednim delom materijali koji su već dve i po decenije zaboravljeni duboko u arhivi Makedonske Radio Televizije. Radnja filma zasniva se na sećanjima članova Mizara iz tog perioda – Goražda Čapovskog, Pante Džambazoskog, Ilije Stojanovskog, Gorana Tanevskog i Slobodana Stojkova. Kroz film se prožima i odnos Mizara prema tadašnjem političkom sistemu u Jugoslaviji i tvrdoglavom željom članova da se stvari menjaju ka većoj slobodi mišljenja i izražavanja, ne samo u kulturi vec i uopšte.

Film je bio prikazan na nekoliko internacionalni festivala kao sto su: Starigrad Paklenica Film Festival (Hrvatska), DORF (Hrvatska), Skopje Film Festival (Makedonija), MakeDox (Makedonija), KRAF (Srbija), Zajecarska Gitarijada (Srbija), Origo (Srbija) i drugi...

Preuzeto sa: HellyCherry

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu