•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ponedjeljak ili utorak (1966)

Marko Požgaj bavi se pisanjem, piše romane, radi za novine, živi kao podstanar i kasni s plaćanjem stanarine. Rastavljen je, ima sina i lepu devojku i mnogo vremena provodi kontemplirajući o prošlosti, o budućnosti, o onome kako je moglo biti. Dok proživljava svakodnevicu, kroz misli mu se često provlači otac koji je stradao u ratu, ali i lepi trenuci poput vremena provedenog na kupalištu Sava i reminiscencije iz ranog, bezbrižnog detinjstva. Običan je dan, ponedeljak ili možda utorak.

Filmom "Ponedjeljak ili utorak" (1966) bard hrvatske kinematografije Vatroslav Mimica pokušao je oslikati unutarnji život pojedinca, tok svesti i podsvesti, snova i razmišljanja pri čemu je vešto iskoristio alternaciju dve tehnike, crno-belu i boju. Izrazito likovne kadrove snimio je jedan od najvećih hrvatskih snimatelja Tomislav Pinter dok je senzualne jazz podloge osmislio i ukomponirao Miljenko Prohaska. Mimica se u filmu koristi i interesantnom dokumentarnom građom koju stavlja nasuprot modernitetu koji opisuje lepim kadrovima gradskih veduta. "Ponedjeljak ili utorak" intimistički je film izrazito jakog autorskog naboja koji kroz prizmu podsvesti priča priču bez priče stavljajući je u okvir urbanih prizora života pri čemu će gledaocima biti interesantno kako se niti 50-ak godina kasnije običaji ili bolje rečeno okolnosti nisu puno promenile što će u našem, današnjem vremenu posebno naglasiti kadar jutarnje kafe i naslova iz novina - "Što predviđa nacrt osnovnog zakona".

Žanr:drama
Godina:1966
Reziser:Vatroslav Mimica
Scenario:Vatroslav Mimica
Uloge:Slobodan Dimitrijević, Pavle Vujisić, Gizela Huml
Studio:Jadran Film
Zemlja:Jugoslavija
Jezik:Srpski
Trajanje:84 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...