•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Premijera prvog dokumentarnog filma o Radničkom iz Niša

Fudbalski klub Radnički dobio je svoj prvi dokumentarni film. Dokumentarac potpisuje produkcijska kuća „Sinopsis“, a premijera je zakazana za subotu, 23. april, u bioskopu „Vilin grad“ sa početkom u 12 časova.

Snimanje filma počelo je u maju prošle godine, a obavljeno je na više lokacija u gradu, ali su pojedini kadrovi snimani i u Beogradu. Za glavnog glumca i naratora imenovan je prvak niškog Narodnog pozorišta, Aleksandar Mihailović, koji u filmu glumi Radnički, odnosno govori u prvom licu jednine o svojim usponima, padovima, pobedama i porazima… Stručni konsultant je Boban Rajković, a glavni snimatelj je inicijator ideje, Aleksandar Z. Dimitrijević.

Ideja da se snimi film o Radičkom potekla je od Aleksandra Z. Dimitrijevića, niškog “free lance” snimatelja. Bilo je to u leto 2014. kada je Aleksandar rekao da niko nije uradio film o Radničkom. Nema filma o klubu koji ima skoro sto godina? Tada smo se dogovorili da ga uradimo. Snimanje filma je počelo u maju prošle godine nakon promocije tizera za film u bioskopu Kupina, počeo je razgovor producent Miodrag Miljković.

Od samog početka rada na filmu ekipa je imala maksimalnu podršku svih u FK Radničkom.

“Moram da naglasim da su svi u klubu bili uvek dostupni i da su nas maksimalno podržali.”

Mnoge legende Radničkog zabeležile su učešće u ovom dokumentarcu, tako da će film na pravi način oslikati bogatu tradiciju i najslavnije dane niškog Reala:

Prvi sagovornik na filmu bio je Miodrag Knežević Knez. Onda smo redom snimali sve legende niškog Radničkog, Redžu Stojiljkovića, Dragana Pantelića, Žuću Rajkovića, Nenada Cvetkovića, Dragana Stojkovića Piksija, Dejana Ramba Petkovića, Džaju, Zajka, Drizu…. Snimili smo i Branislava Čičevića Čiču, najstarijeg živog igrača Radničkog. Slobodno možemo da kažemo da je ovo naša priča o Radničkom. Nismo mogli da snimimo sve koje smo želeli. Mnogi igrači nam naprosto nisu bili dostupni jer ne žive više, ni u Nišu, ni u Srbiji. Moram da napomenem da nismo snimili ni sve koji su ovde, a nisu u filmu jer je naprosto bilo nemoguće imati sve u filmu. Materijal koji imamo je više za dokumentarnu TV seriju nego za film. Iskreno se nadamo da ćemo uz dodatna snimanja moći i da pripremimo TV seriju o Radničkom.

Pitali smo našeg producenta da li je možda naišao na neke probleme u toku snimanja dokumentarca:

Da, nažalost. Teško smo dolazili do arhivskih fotografija, snimaka i svega ostalog što je neophodno za dokumentarni film o Radničkom. Mnogo toga dobili smo od igrača na čemu smo im beskrajno zahvalni.

Za snimanje prvog dokumentarnog filma o Radničkom podrška je stizala sa svih strana:

Na kraju, ali nikako i najmanje važno je činjenica da je budžet filma toliko mali i skroman da je smešno pominjati ga. Niš nije ono što je nekada bio, tako da gotovo i nemamo sponzore. Želim da zahvalim na pomoći Skupštini grada Niša, Gradskoj opštini Crveni Krst, Gradskoj opštini Pantelej, JKP Medijana, a posebno Bros taksiju koji nas je vozio na snimanja i prodavnici Game Box koja nam je dala hard disk i rešila naše probleme sa hardverskim prostorima. Spisak onih koji nam nisu pomogli je toliko veliki da nema prostora da ih sve nabrojimo. Naši partneri koji su nas od samog početka pratili i podržavali su portal „Gradjanin“ i Media Reform centar Niš. Veliko im hvala!

Verujemo da nije bilo nimalo lako upakovati 100 godina u jedan kratak film, ali grupa profesionalaca koja stoji iza ovog ostvarenja uspela je u tome, a mi im za to dugujemo Veliko hvala! Za gledanje dokumentarca potrebno je izdvojiti koliko za gledanje jedne fudbalske utakmice, oko 90-ak minuta. Film je sačinjen od dve priče, priče o Radničkom i priče o Nišu i njegovim građanima, pošto je, kao što svi znamo, klub osnovan na inicijativu upravo građana Niša te davne 1923. godine. Ideja da se sve to spoji u jedan dokumentarni igrani film koji bi ostao kao svedočanstvo bogate tradicije “Reala sa Nišave” realizovana je u roku, a verujemo da sve Nišlije s nestrpljenjem iščekuju da se još jednom prisete i osete atmosferu sa starog Čaira, i još jednom, zajedno sa svima kojima je Radnički u srcu krenu „putevima stare slave“

Nišlije, Meraklije, vidimo se u subotu!

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...