•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Premijerno niški film Stari Niš-Moj Niš zatvara 50. Filmske susrete

Festival glumačkih ostvarenja biće zatvoren večeras kada će Nišlije prvi put videti Dokumentarni film “Stari Niš-Moj Niš”, scenariste i reditelja Miroljuba Rikija Nedovića. Veliko interesovanje za ovaj film, podgrejalo je očekivanja stvaraoca ali i niške publike. Sve je spremno da Niš uživa u još jednom ostvarenju City Marketing Centra.

Novinari večerašnju premijeru filma nazivaju svetskom, a Nišlije ponosne upravo na to da na svom festivalu imaju film o gradu koji vole i u kome žive. Veliko interesovanje stručne javnosti za podatke koji su izneti u filmu, Nišlije pak zanima ko je od poznati gradskih lica uzeo učešće, gde se snimalo...Nakon odgledanog filma biće zadovoljni svi...u to smo uvereni.

Starogradske i moderne niške pesme sastavni su deo filma, pedesetak poznatih i uspešnih Nišlija kroz istorijske priče oživljava duh starog Niša. Film opisuje period od 1878. godine do balkanskih ratova. U filmu o Nišu i običajima iz tog vremena govore poznate i uspešne Nišlije njih pedesetak, čine priču od koje Nišlijama osmeh ne silazi sa lica.11911462 884119271677075 716764249 n

Filmom o starom Nišu predstavljen je grad iz vremena buđenja nacionalne svesti građana ovog dela Srbije. Film obiluje istorijskim podacima ali i na interesantan način prikazuje duh starog Niša, niški arhaični govor, ljude, običaje, tradiciju, arhitekturu. Prikazan je Niš koji je bio popločan kaldrmom i uvijenih sokaka, zidova, od kapija i bašti, ali i od malih dućana, kafana i meraklija.

U filmu o starom Nišu u periodu posle turaka do balkanskih ratova govore niški profesori istorije, geografije, o starom niškom jeziku profesor književnosti, zanatlije govore o starim niškim zanatima. Nišlije koje su govorile o gradu u tom vremenu su: Nebojša Ozimić-istoričar, Timošenko Milosavljević-pisac, novinar, Gale Kerber-pevač, Saita-pevač, Mika Tambura-živa legenda, karikaturisti Aca Blatnik i Saša Dimitrijević, voditelj i novinar Žika Promaja, književnik Dejan Stoiljković i drugi. Ovu priču o Starom Nišu satkali su i uobličili Ivana i Miroljub Riki Nedović, glumci Narodnog pozorišta u Nišu, koji vode ovu filmsku priču.

Iza filma stoji City Marketing Centar koji ima višegodišnje iskustvo u izradi filmova, dokazavši tu tvrdnju prošlogodišnjim učešćem na Filmskim susretima filmom “Moj City, Moj Niš”.

Film “Stari Niš-Moj Niš” premijerno će biti prikazan večeras na jubilarnim 50. Filmskim susretima u Nišu, u septembru je zakazana bioskopska premijera u Kupina bioskopu a nakon toga će ovo ostvarenje biti u stalnoj ponudi Turističke Organizacije Niša. Kasnije će film biti prikazivan u osnovnim i srednjim školama jer je okarakterisan kao edukativni dokumentarni film.

Pokrovitelj filma je Grad Niš. Film su pomogle i sve niške opštine osim Niške banje, mnoga velika i mala niška preduzeća, što pokazuje da su Nišlije željne da u svom gradu podrže nišku produkciju, koja zahvaljujući City Marketing Centru živi. Da je na pravom putu dokaz je i film koji se trenutno snima a opisaće uspešne godine niške grupe “Lutajuća srca”.

Website:niskevesti.rs
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...