•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Preminuo Žak Rivet, reditelj francuskog novog talasa

Francuski reditelj i jedan od utemeljivača francuskog “Novog talasa” Žak Rivet umro je danas u 87. godini.Rivet je je, zajedno sa Klodom Šabrolom, Fransoa Trifoom, Erikom Romerom i Žan-Lik Godarom, bio osnivač takozvanog “novog talasa”, čiji se uticaj proširio na svetsku kinematografiju.

Karijeru je započeo objavljivanjem filmske kritike. Šezdesetih je bio urednik renomiranog časopisa “Cahiers du cinema”, g kome je izražavao divljenje popularnoj američkoj kinematografiji iz četrdesetih i pedesetih godina.

Njegove priče razvijaju se na neuobičajene načine, često prateći višestruke zaplete uz opsežne improvizacije, što njegove filmove često čini ekstremno dugim (film “Out One” iz 1971. traje 13 sati) i retko prikazivanim.

“Celine et Julie vont en bateau” (1974) je Rivetovo najpoznatije i najcenjenije delo. Za film “La Belle Noiseuse”, u kom igraju Mišel Pikoli, Džejn Birkin i Emanuel Bear, osvojio je Gran pri Kanskog festivala.

Poslednji dugometražni film – “36 vues du Pic Saint-Loup”, snimio je 2009.

Website:b92.net
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...