•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Primer (2004)

Šta će se dogoditi ako stvarno bude radila?

Primer je film za koji je scenario napisao i režirao Shane Carruth 2004. Dobio je nagradu žirija (Grand Jury) i Alfred P. Sloan nagradu na Sundance Film Festivalu 2004. godine.

Radnja u Primeru se vrti oko dvojice inženjera, Abea i Aarona, koji slučajno stvaraju vremensku mašinu dok ispitivaju čudno polje stvoreno antigravitacijskom mašinom izgrađenoj u Aaronovoj garaži.

Primer je sniman s budžetom od samo $7,000 dolara. Većina novca je potrošeno na filmsku traku. Na Primeru je radilo svega pet osoba. Scenarista/filmski režiser Shane Carruth je takođe jedan od glavnih glumaca, fotograf, producent, editor i kompozitor, a njegovi roditelji su bili zaduženi za catering. Snimanje je urađeno u okolini Dallasa, dok su scene u laboratoriji snimljene na University of Texas u Dallasu. Da bi se kompenzirao nedostatak skupocene svetlosne opreme, film koristi do maksimuma fluoroscentno svetlo, ne-neutralne temperature boja, visokobrzinsku filmsku traku i filtere.

Pored minimalnog budžeta, izgled filma je ostavio snažan utisak na mnoge filmske kritičare, a Roger Ebert je izjavio: "Ovaj film ne izgleda ni u jednom trenutku jeftino, jer svaka scena izgleda kako treba da izgleda." Dok većina kritičara smatra da Primer nastavlja tradiciju filmova Večni sjaj nepobedivog uma, Memento i Donnie Darko, drugi ipak ga kritikuju da je namerno pretenciozan i komplikovan.

Film je dobio jako veliku pažnju nakon dobijanja nagrade žirija i Alfred P. Sloan nagrade na Sundance Film Festivalu 2004. i postao je jedan od nekoliko filmova sa minimalnim budžetom koji je uspeo da obezbedi širu publiku.

Žanr:drama, triler, naučna fantastika
Godina:2004
Reziser:Shane Carruth
Scenario:Shane Carruth
Uloge:Shane Carruth, David Sullivan, Casey Gooden
Uzrast:PG-13
Award:2 osvojene
Studio:Thinkfilm, Inc
Website:www.shanecarruth.com/film/primer
Jezik:Engleski
Trajanje:77 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...