•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

REC (2007)

Daleko od američkog blještavila, u jednoj buntovnoj pokrajini filmski oduvek zanimljive
Španije, 2007. smo dobili još jednog digitalca. Ipak, naša stara, nekonvencionalna Evropa
neće potpuno kopirati Amerikance, samo radi finansijske koristi, zar ne? Nadamo se...

Na početku ovog niskobudžetnog dela, upoznajemo se sa simpatičnom (i poprilično zgodnom) Angelom (Velasco), mladom novinarkom, koja s kamermanom Pablom (Rosso) snima nekakvu
opskurnu kasnonoćnu emisiju o noćnim smenama stanovnika Barselone. Te sudbonosne večeri, nalazimo se u vatrogasnoj stanici, gde emisiju zanimljivom treba učiniti Manu (Terraza), koji odmah poručuje kako je reč o poslu mnogo manje dinamičnom nego što se čini. Ipak, poziv dolazi i to od zabrinutih stanara zgrade u centru, koji su zabrinuti za komšinicu koja je, izgleda, zarobljena u stanu. Dvojica vatrogasaca i dvojica policajaca u pratnjih naših reportera ulaze u stan i nalaze naizgled poludelu ženu, koja ugrize jednog od policajaca. Uskoro, iz stanarima nepoznatih razloga, policija blokira sve izlaze i zatvori nesretnike u zgradi kojom se, izgleda, širi nekakva zaraza. Ne bojte se, Evropljani i dalje imaju svoj šarm. Atmosferični, histerični i napeti Rec, koji, svakako, ima svoj američki rimejk (smešni Quarantine iz 2008.), jedan je od zanimljivijih proizvoda starog kontinenta u zadnjih nekoliko godina i, možda, dosad najjači primer onoga o čemu smo pričali na početku. Bravurozno režiran, bez sekunde predaha ili pauze i uz pojačavanje atmosfere koja na kraju zaista postaje potpuno neizdrživa, mali i jeftini film zadovoljio je na gotovo svim poljima zastrašivanja. Klimaksi i antiklimaksi, ključni za stvaranje nelagodnosti i uznemirenosti, pojmova koji nemerljivo doprinose ugođaju, takođe su pravilno raspoređeni, iako u poslednoj etapi sve postaje vrlo haotično i krajnje stravično. Ipak, vrištanje i krv nisu jedino čega se možemo prepasti i autori su, na svu sreću, toga i svesni.

Reč-dve, ali ne puno više, možemo uputiti i glumačkoj ekipi. Činjenica je kako je sama radnja pojela nastupe i kako smo više upleteniji u dešavanja nego u same uloge, ali pohvalna je uloga gospođice Velasco čija je rola, kao i svih ostalih, mogla biti izuzetno iritantna i priglupa. Verujemo da većini publike neće biti svejedno ako prežive svi likovi, što je solidna pohvala.

Žanr:horor, triler
Godina:2007
Reziser:Jaume Balagueró, Paco Plaza
Scenario:Jaume Balagueró, Paco Plaza
Uloge:Manuela Velasco, Ferran Terraza, Jorge-Yamam Serrano
Uzrast:R
Award:16 osvojenih
Studio: Castelao Producciones
Zemlja:Spain
Jezik:Španski
Trajanje:78 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....