•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Reditelj Scott Hicks govori o filmu “The Lucky One”

Nije teško shvatiti iz kog razloga ženska publika uživa da čita ili gleda priče autora Nicholas-a Sparks-a. Ove knjige jednostavno ispunjavaju ženske najromantičnije fantazije i dočaravaju kako je to kada mladić prevali hiljade milja kako bi bio sa svojom ljubavnju i uživao u svim onim strastvenim poljupcima koji su obično po strašnoj kiši. Da li je upravo to ispunjenje želja ono što autroi prepoznaju u pirčama Nicholas-a Sparks-a i implementiraju dok vešto ekranizuju njegova dela? Upravo jedan od njih, reditelj Scott Hicks govori o svom najnovijem ostvarenju “The Lucky One” čiji je scenario zasnovan na priči pomenutog književnika.

Koji elemenat ove priče Vas je “naveo” da poželite da režirate ovaj film?

SH: Sigurno me je “upecala” sama premisa priče, a to je ideja da je marinac služeći u Iraku pronašao sliku devojke, gotovo dok je bio u nedođiji i rešio da pronađe kome ona pripada. Probao je, nije uspeo u tome, ali od trenutka kada je nosio pomenutu fotografiju sa sobom, čini se da mu ona donosi sreću. Ona ga vodi kroz opasne situacije, a on na nju počinje da gleda kao na neki talismen. Tako da kada se on vrati kući, ne može da se uklopi, a život mu je jako drugačiji, pa odlučuje da krene i potražio devojku sa fotografije. Mislim da je to bilo fantastično za romansu. To nije svakodnevni susret dvoje u istom prostoru, to je susret zbog talismana, ove fotografije, što sam pomislio da je sjajno.

Jedna stvar koja je interesantna oko Logan-a, glavnog lika, je da mi ne vidimo kakav je bio pre učešća u ratu, imamo utisak da se njegova ličnost promenila i da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja. Možete li nam reći nešto o razvoju tog lika i radu sa glumcem Zac-om Efron-om?

SH: Ratne scene kojima film počinje su mi jako važne zato što je potrebno da vidimo šta je doprinelo tome da Logan bude zatvorena i uzdržana osoba koja ne govori puno. To je jako teško igrati, tako da je bio i pravi izazov za Zac-a sa kojim se, po meni, on odlično poneo. Jako sam želeo da to prikažem na početku, ali će publika uvek znati zašto je Logan upravo takav kakav jeste. I onda, naravno, kada se vrati kući on počinjeda shvata da mu je jako teško da se ponovo zbliži sa bliskim ljudima, rođacima, što mislim da je prirodni fenomen koji se dešava mnogim muškarcima i ženama koji su bili u vojsci. Upravo i zbog toga Logan odlučuje da krene u potragu za devojkom za koju veruje da mu je spasila život. A opet, zbog svoje povučenosti, otkriva da je gotovo nemoguće da joj kaže sve kada se sretnu, pa tako kreće komplikovaniji razvoj njihove veze. Ja mislim da je svaki od ovih stupnjeva jako važan. Radeći sa Zac-om na toj priči, važno je da smo imali kontakta sa marincima koji su delili sa nama svoja iskustva. Tako da smo otišli u Camp Pendleton i proveli tamo neko vreme sa ljudima koji su bili jako fini, otvorili nam se i podelili svoja iskustva na neki način, iz kojih smo i Zac i ja izvukli puno zaključaka vezanih za to kako da sve to na kraju ispadne i kako da se ponašamo u određenim delovim priče. Isto tako, mislim da je Zac stvarno bio zainteresovan za život lika koji je igrao.

Da li je razgovor sa njima uticao na estetiku filma?

SH: Da, naravno, zbog određenih stvari, a tamo je i jedna scena u filmu u kojoj je Zac-ov lik i eksplodira bomba, što je zastrašujuće, a čitava vizuelizacija te ideje je potekla iz razgovora sa marincima koje smo u to vreme vodili.

Na koji način?

SH: Pa, jedan od njih mi je to opisao živopisno kako je naći se u toj situaciji, kako izgleda sve – osetio je najčudnije stvari. Učinilo mu se da je sav mokar i da ga je nešto pogodilo, a to je zapravo bila njegova flaša sa vodom, koja je eksplodirala zbog pritiska. Tako da svi ovi elementi mogu da se uklope u taj smisao, a njih mi je jako dobro opisao ovaj vojnik.

Govoreći o odabiru glumca Zac-a Efron-a za glavnu ulogu u filmu, možemo reći da je slavu stekao kao tinejdž zvezda na Disney Channel-u, ali je ovo očigledno mnogo “zrelija” uloga za njega. Možete li nam reći nešto o tom izboru?

SH: Za početak, njegove godine odgovaraju liku, zato što su mnogi marinci, barem svi oni sa kojima smo se mi sreli, bili u svojim ranim 20. godinama. Bili su narednici, odslužili dva ili tri vojna roka i već su bili jako iskusni vojnici. Tako da je sa te tačke gledišta Zac sasvim odgovarao. Mi smo morali da postignemo dva elementa. Jedna je bio tipična transformacija vezana za fizički izgled: morao je da se ugoji oko 12 kilograma uz ishranu koja je podrazumevala oko 6000 kalorija na dan i tri sata vezbanja sa bivšim morskim i kopnenim marincima. I on je to radio mesecima, ne bi li dobio telesnu masu. A, onda je morao i da se psihički prilagodi, što se dogodilo nakon razgovora sa marincima, pa mislim i da je prepoznao deo sebe tako da je mogao odlično da odglumi Logan-a. Mislim da je Zac pametan, živahan, energičan, entuzijasta i šarmantan momak koji je uspeo da odglumi sve ono što je suprotno od njega, Logan je prilično zatvoren i teško komunicira sa ljudima. On komunicira bolje sa psima, pa je sve to bilo pravi napor za Zac-a i jako je impresivno sve to odradio.

Govoreći uopšte o romansi, znamo da se ovakvi filmovi više dopadaju ženama nego li muškarcima, pa da li mislite da je to više zbog marketinga koji je usmeren više ka ženama, ili ovakav materijal jednostavno više privlači pripadnice lepšeg pola.

SH: Mislim da su te dve stvari jako povezane. Sigurno sam u pravu kada kažem da su knjige Nick-a Spark-a više okrenute ženskoj publici i napravljene da se njima svide, a onda je naravno i posao marketinga da im o tome i kaže. Nakon prvog prikazivanja ovog filma čuli su se komentari muških članova publika “Hej, pa to i nije tako loše!” a ja mislim da ih je deo sa ratom na početku filma malo “probudio”, što je ohrabrujuće.

Postoji i pravi elemenat ženske fantazije u ovom filmu. Ako pogledate lik Logan-a, njega vole svi: deca, psi, bake...i je li Vam to bilo negde na pameti kada ste snimali ovaj film?

SH: Definitivno jeste, a mislim i da bi se Nicholas Sparks prvi sa time složio. To je jako moćan element ispunjavanja želja u njegovim delima. Važno je da ljudi odlaze u bioskop zato što veruju da je upravo to i njima moglo da se dogodi i da je to moguće. Mislim da je ovo prilično legitima “forma” razonode. Izazov je da se nadamo da dopremo do publike dok radimo na filmu u tom žanru najbolje što možemo.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...