•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rio (2011)

Kreatori hit serijala Ice Age sad vam predstavljaju Rio, 3D avanturističku komediju. Blu je pripitomljeni Macaw papagaj koji nikad nije naučio leteti i udobno živi sa svojom vlasnicom i najboljom prijateljicom Lindom u gradiću Moose Lake (Minnesota).

Blu i Linda misle da je on poslednji primerak svoje vrste, ali kada čuju za Macaw papagajku koja živi u Rio de Janeiru, kreću prema dalekoj, egzotičnoj zemlji ne bi li pronašli Jewel. Uskoro po dolasku kidnapuje ih grupa krijumčara životinja. Jewel pomaže Bluu pri begu, a Blu mora smoći snage, naučiti da leti i da nadmudri kidnapere I da se vrati Lindi.

Po svemu je “Rio” uzoran, odlično napravljen crtić, tokom kojeg se roditelji neće nimalo dosađivati. Saldanha je glavni reditelj trilogije “Ledeno doba”, izrađene u Blu Sky Studios-u, uz Pixar i DreamWorks trećoj najvažnijoj radionici hollywoodske animacije: serijal su krasili virtuozni gegovi i vizualno nadahnute sekvence, ali bi mnogo toga zaškripalo čim bi se pojavio lik pračoveka. “Rio” nema tih problema.

Likovi ljudi ovaj put su stilizirani, duguljasti i fino se uklapaju u hiperrealistični pejzaž Rio de Janeira, u kojem su pravi protagonisti ptice najrazličitijih vrsta: one se obožavaju, proučavaju kao naučni objekti ili kradu i krijumčare širom sveta.

Od Pixara je Saldanha preuzeo i veštinu orkestriranja akcionih prizora (završni karneval u Riu koncipiran je i animiran majstorski), dok je Disney poslužio kao nadahnuće u spajanju slike i muzike: revijski brojevi uz zvuke sambe i bossa nove ne zaostaju za sličnim prizorima u “Knjizi o džungli”.

Velika je vrlina Saldanh-ovog filma što protagonista nije tek neka vrsta alibija da bi živopisna galerija karakternih likova ispala što efektnije. Plava ara Blu punokrvni je junak, isprva čangrizavi kućni ljubimac koji nikad nije naučio leteti, da bi kasnije - zahvaljujući večnim potsticajima kao što su ljubav i prijateljstvo - otkrio vlastitu muževnost, ali i hrabrost.

Fabula se razigrava predvidljivo paralelnim montažama, ali “Rio” je u rangu vrlo dobrih DreamWorksovih ostvarenja (“Kung fu panda”, “Kako ukrotiti zmaja”), što je već dostatan kompliment.

NNT
Žanr:animirani, avantura, komedija
Godina:2011
Reziser:Carlos Saldanha
Producent:Carlos Saldanha
Scenario:Carlos Saldanha
Uloge:Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, George Lopez
Uzrast:G
Award:1 nominacija
Box office:144
Studio:Blue Sky Studios
Zemlja:United States
Website:www.facebook.com/riothemovie?ref=ts
Jezik:Engleski, portugalski
Trajanje:96 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...