•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rio Grande (1950)

Rio Grande je zadnji deo vestern trilogije Johna Forda o američkoj konjici iz 1950. Prva dva filma bila su Fort Apache iz 1948. i Nosila je žutu traku iz 1949. John Wayne nastupio je u glavnoj ulozi u sva tri filma, kao pukovnik Kirby Yorke u Fort Apacheu, zatim kao zapovednik konjice Nathan Cutting Brittles u Nosila je žutu traku i, konačno kao unapređeni pukovnik Kirby Yorke u Rio Grande.

Ford je prvo hteo da snimi film Mirni čovek, ali glavni čovek studija Republic Pictures, Herbert Yates, insistirao je da Ford snimi prvo Rio Grande, s istom kombinacijom, John Wayne-Maureen O'Hara; Yates nije slutio da je scenario Mirnog čoveka tako dobar, nego je hteo da Rio Grande izađe prvi kako bi zaradio za sledeći film. (Na Yatesovo iznenađenje, Mirni čovek postaće 1952. najveći hit studija i favorit među obožavateljima kombinacije Ford/Wayne).

Pukovnik Kirby Yorke poslat je na granicu kako bi je obranio od napada odmetnutih Apača. Yorke je rastrgan između Apača i mladih neiskusnih regruta, kojih ima premalo da bi zadovoljili potrebe utvrđenja. Situacija se dodatno pogoršava kad u utvrđenje stiže njegov sin (kojeg nije video petnaest godina), regrut Jeff Yorke (Claude Jaman Jr.). Budući da ne želi da ispadne kako favorizuje sina, pukovnik Yorke odnosi se prema njemu dosta strogo. U utvrđenje stiže pukovnikova žena, gđa. Kathleen Yorke (Maureen O'Hara), da bi odvela maloletnog sina kući. Pukovnik i njegova žena dogovaraju se kako bi najbolje bilo odluku prepustiti samom Jeffu. On odlučuje da ostane. Yorkea posećuje njegov bivši zapovednik iz Građanskog rata, Phil Sheridan, koji je postao zapovednik američke vojske. Sheridan zapoveda Yorkeu da pređe Rio Grande u Meksiko, što bi moglo izazvati velike političke probleme, jer bi se moglo smatrati objavom rata. Ako Yorke ne uspe savladati Apače, suočiće se s vojnim sudom. Sheridan uz to naglašava kako će članovi suda biti ljudi s kojima je jahao dolinom Shenandoah u Građanskom ratu. Yorke prihvata zadatak. Sada se pukovnik Yorke mora boriti da spasi svoju porodicu i svoju čast. Neki aspekti priče, kao što je prelazak u Meksiko i pohod iz njega, pomalo nalikuje na sličnu konjaničku ekspediciju pod zapovedništvom pukovnika Ranalda Mackenzieja 1873.

Žanr:romansa, vestern
Godina:1950
Reziser: John Ford
Scenario: James Kevin McGuinness
Uloge:John Wayne, Maureen O'Hara, Ben Johnson
Uzrast:NR
Studio: Republic Pictures (I)
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:105 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...