•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Romper Stomper (1992)

Divlji korak (eng. Romper Stomper) je film australiskog režisera Geoffreyja Wrighta iz 1992. godine. Film opisuje propadanje grupe neonacističkih skinheadsa u siromašnom predgrađu Melbournea i napete odnose među troje glavnih likova koje tumače Russell Crowe, Daniel Pollock i Jacqueline McKenzie.

Daniel Pollock je bio u ljubavnoj vezi s Jacquline Mckenzie (likovi koje igraju u filmu su takođe zaljubljeni). Zbog prekida i problema s zavisnošću o heroinu, počinio je samoubistvo bacivši se pred voz, pre nego je film pušten u distribuciju. Crowe je povodom toga napisao pjesmu The Night That Davey Hit the Train, koju je izvodio sa svojim bendom.

Hando (Crowe) je agresivni vođa grupe rasista i neonacista koja se redovno sukobljava s vijetnamskim emigrantima u Melburnu. Gabe (Mackenzie) je problematična devojka iz bogate porodice koja ima problema s ocem; u kafiću upoznaje Handa i zaljubi se u njega i pridruži ekipi. U nju se zaljubljuje Handov prijatelj i suborac Davey (Pollock).

Nakon žestokog sukoba s Vijetnamcima u kome izgube nekoliko članova i prebivalište, grupa se nađe u velikim problemima...

Film je naišao na različite reakcije među kritičarima i gledaocima. Manje zamerke su upućene na račun scenarija koji se bavi neonacističkom supkulturom i odnosima glavnih likova pri čemu se nijednom aspektu ne posvećuje dovoljno duboko. Veći problem je bila poprilična količina realistički prikazanog nasilja zbog kojega je distribucija filma u nekim zemljama naišla na poteškoće.

U Australiji je u čak devet kategorija nominovan za prestižne nagrade Australijskog filmskog instituta; nagrađen je za najbolju mušku glavnu ulogu, najbolje zvučne efekte i najbolju originalnu muziku.

Iako film skinheadse ne prikazuje u pozitivnom svetlu, postao je vrlo popularan među neonacistima stekavši kultni status.

Žanr:krimi, drama
Godina:1992
Reziser:Geoffrey Wright
Scenario:Geoffrey Wright
Uloge:Russell Crowe, Daniel Pollock, Jacqueline McKenzie
Uzrast:R
Award:8 osvojenih
Studio: Australian Film Commission
Zemlja:Australija
Jezik:Engleski
Trajanje:94 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...