•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rushmore (1998)

Tajkun iz Rushmorea (eng. Rushmore) američka je tragikomedija iz 1998. koju je režirao Wes Anderson. Radnja se vrti oko 15-godišnjeg učenika (Jason Schwartzman) koji se je zaljubio u dvostruko stariju profesoricu iz drugog razreda, u koju je zaljubljen i bogati vlasnik čeličane (Bill Murray). To je drugi i najhvaljeniji film reditelja Wes Andersona, neobično ostvarenje nadahnuto klasikom "Diplomac" i stilovima reditelja Hala Ashbya i Jeana-Luca Godarda koje uživa kultni status. Iako ga je deo kritičara pokudio, većina ga je hvalila, dok je karijera Billa Murrayja doživela renesansu. Film je takođe bio jedan od nominovanih za revidiranu 10. godišnjicu AFI-ne liste "100 godina...100 filmova".

Rushmore je elitna škola za bogatu decu koju pohađa glavni lik Max Fischer, 15-godišnji siromašni učenik kome je umrla majka od raka kada je imao 8 godina i čiji otac radi kao frizer. On je u svojoj školi otvorio hrpu klubova i tako osnovao rekord u izvanškolskim aktivnostima; izdavač je školskih novina / predsednik francuskog kluba / kluba za model UN-a (države Rusije) / potpredsednik skupljača poštanskih marki i novčića / kluba za debate / Menadžer sportskog tima "Lacross" / kluba za kaligrafiju / osnivač astronomskog društva u školi / kapetan tima za mačevanje / tima za trke / predsednik igre graničara / drugi dirigent hora / Kung fu kluba (žuti pojas) / kluba gađanja glinenih golubova / pčelarstva / osnivač Yankee trka / reditelj dramskog kluba / predsednik kluba za letenje aviona.

Ipak, direktor mu preti izbacivanjem jer su mu ocene preslabe. Max slučajno upozna profesoricu Rosemary Cross i zaljubi se u nju. Isto tako upozna i bogataša Blumea, vlasnika fabrike čelika koji je ratovao u Vijetnamu i koga počne idolizirati, ali koji se isto zaljubi u profesoricu s kojom započne ljubavnu vezu. Ubrzo između Blumea i njega nastane sukob zbog nje, a pritom Max celo vreme ne primećuje da se u njega zaljubila devojka iz njegovog razreda, Margaret Yang...

Većina kritičara je pohvalno pisala o filmu, dok je samo manjina bila nezdovoljna.

Žanr:komedija, drama
Godina:1998
Reziser:Wes Anderson
Scenario:Wes Anderson
Uloge:Jason Schwartzman, Bill Murray, Olivia Williams
Uzrast:R
Award:14 osvojenih
Studio: American Empirical Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:83 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...