•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

San zimske noći (2004)

„San zimske noći“ je srpski film iz 2004. koji je režirao Goran Paskaljević.

Film je bio srpski kandidat za nagradu Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja za 2005. godinu.

Radnja filma opisuje Lazara, koji, posle deset godina provedenih u zatvoru, zatiče u svom stanu izbeglice iz BiH — samohranu majku Jasnu sa autističnom devojčicom Jovanom. Pošto je povratio svoju slobodu, on odlučuje da se oslobodi teškog tereta svoje prošlosti i da započne nov život u zemlji koja takođe okreće nov list u želji za boljom budućnošću.

Jasnu je napustio muž, koji nikada nije mogao da se pomiri sa činjenicom da mu je ćerka autistična. Ona takođe traži način da počne nov život i ostavi tešku prošlost iza sebe. Kako Jasna i Jovana nemaju drugi dom, Lazar nema srca da od njih traži da napuste njegov stan. Ove tri osobe na margini života uskoro će razviti daleko prisnije odnose.

Paskaljević se bavi bolnom tematikom naše savremene stvarnosti i posledicama proteklih ratnih zbivanja na razne ljudske sudbine. Reč je o surovom suočavanju sa istinama svih onih koji ih uzaludno potiskuju iz svoje svesti, a koje, u ovom ili onom obliku, neprestano nemilosrdno izlaze na površinu.

Junaci ove duboke ljudske drame u čijem je fokusu dvanaestogodišnja autistična devojčica izbeglica iz Bosne jesu gubitnici. Mučnina i bol su glavne emocije, a film nosi globalnu metaforu o autizmu ovog prostora i njegovih žitelja.

Autistična devojčica Jovana iz filma je Jovana Mitić iz Kačareva. Ona je i u stvarnom životu autistična osoba, što je prvi slučaj takve vrste u svetskoj istoriji dugometražnog igranog filma.

Gran pri žirija na 52. filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Žanr:drama
Godina:2004
Reziser:Goran Paskaljević
Producent:Nova film, Zillion film, Zepter international, Vanda Vision S.A
Scenario:Goran Paskaljević, Filip David
Uloge:Lazar Ristovski, Jasna Žalica, Jovana Mitić, Danica Ristovski, Slobodan Ninković
Studio:Metro film
Zemlja:SiCG
Jezik:Srpski
Trajanje:95
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...