•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival (SFF) je jedan od najprominentnijih filmskih festivala u jugoistočnoj Evropi. Održava se svake godine od 1994. u Sarajevu i ima prosečnu posjetu od oko 100.000 ljubitelja filma.

U poslednje dve decenije Obala Art Centar (osnovan 1984. godine) projektima i programima u domenu vizuelnih umetnosti, teatra, filma (prezentacija i produkcija) i kulturnog obrazovanja obogaćuju bh. svakodnevicu. Rat je učinio da se mnoge stvari promene, da stvari mnogo važnije od kulture nestanu, da se sve vrednosti ponište. Brojne izložbe i projekcije u improvizovanim uslovima punile su sale do poslednjeg mesta.

Tokom rata, 1995. godine, Centar i isti ljudi odlučuju da osnuju Sarajevo Film Festival. U početku, se sve činilo kao utopijski čin - borba s vetrenjačama. Niko nije mogao ni sanjati da će ratni san grupe entuzijasta izrasti u najvažniji događaj ne samo u BiH, nego u čitavom regionu.

Sarajevo je bilo odsečeno od ostatka sveta, Festival je postao prozor. Pokretne slike nisu mogle učiniti da pucnjevi prestanu, ali su građanima Sarajeva omogućili da izađu iz začaranog kruga, da vide svet, a da u isto vreme svet čuje o patnjama i borbi u opkoljenom gradu. Ove slike sigurno nisu impresionirale političare, ali su uzdrmale i pokrenule umetnike širom sveta.

U toku dvanaest dana festivala, u Bosanskom kulturnom centru predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja. Filmovi iz glavnog programa prikazani su na formatu 35 mm, a ostali na VHS-u. Festival je posetilo 15.000 gledalaca, što je iz večeri u veče rezultiralo potpuno rasprodatim projekcijama.

Drugi Sarajevo Film Festival ne samo da je ilustrovao vitalnost filma, već je i potvrdio transformaciju Sarajeva, od simbola patnje u simbol života. Glavna novina Ljetno kino Obala art centra, sa 2.500 mesta i najsavremenijom opremom za prikazivanje filmova, samo je još jedna od mnogih potvrda da film nastavlja da živi u Sarajevu.

Godine prolaze, festival nastavlja da živi rastući iz godine u godinu - 15.000 gledalaca s kojima je sve počelo, prerasta u više od 100.000, a 37 filmova pretvara se u broj od 180. Više od 30.000 dece iz cele BiH imalo je priliku da uživa u projekcijama Dječijeg programa. Za tu priliku je sportska dvorana Centra Skenderija posebno preuređena u bioskopsku dvoranu sa više od 3.000 sedećih mjesta, i sa gotovo najvećim platnom u jugoistočnoj Evropi.

Mnogi poznati gosti dolaze u Sarajevo. Za većinu njih se sada već može reći da su prijatelji Festivala, a neki od najpoznatijih su: Agnes B., Alfonso Cuaron, Anthony Minghella, Mike Leigh, Bono Vox, Carol Bouquet, Enki Bilal, Gerard Depardieu, Jafari Panahi, John Malkovich, Peter Mullan, Vanessa Redgrave, Willem Dafoe...

Redefinisani koncept Regionalnog programa, stavlja SFF u fokus i tako postaje najvažnije mesto za promociju regionalnih filmova. Sarajevo Film Festival otkrio je mnoge danas uspešne i priznate filmske autore. Uz to, Festival je proteklih godina delovao kao katalizator i platforma za promociju značajnih inicijativa, kao što su formiranje nacionalnih filmskih fondova u regiji i podsticanje učešća regionalnih TV kuća u filmskoj produkciji, kao i njihovo sve veće uključivanje regionalnog filma u redovne programske šeme.

Na tom putu je i osnivanje CineLinka, koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala, Rotterdam Film Festivala i Hubert Bals Fonda. CineLink je nastao u želji da se uspostavi mreža saradnje među scenaristima i rediteljima iz regiona sa filmskim profesionalcima, producentima i potencijalnim investitorima iz celog sveta je bez obzira ne tešku situaciju, pokušaj poboljšanja kvaliteta i vitalnosti filmske produkcije i koprodukcije u regionu. U dodatnim nastojanjima da se potakne razvoj mladih filmskih talenata, svake godine se u okviru SFFa dodjeljuje i jednogodišnja stipendija Katrin Cartlidge Fondacije. Fondacija osnovana u znak sećanja na izuzetnu britansku glumicu Katrin Cartlidge, podržava nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha - vrijednosti koje je Katrin negovala celog života, omogućava mladim umetnicima podršku za njihov dalji rad.

Tokom godina Sarajevo Film Festival je organizirao različite edukativne aktivnosti za filmske autore, ali i studente filma u regiji. 2007. godine u saradnji sa Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i Berlinale Talent Campusom, po prvi put je na festivalu organizovan i Sarajevo Talent Campus, platforma za edukaciju i kreativne projekte novih filmskih stvaralaca, studenata filma i mladih stručnjaka u regiji.

Sarajevo Film Festival – sa svojim akcentom na najnovijoj filmskoj produkciji iz regije, dugometražnim i kratkim igranim, te dokumentarnim filmovima, posvetama značajnim regionalnim filmskim stvaraocima i koprodukcijskim marketom CineLink – predstavlja najznačajnije mesto susreta svih filmskih radnika iz regije, kao i ključnu tačku umrežavanja i upoznavanja sa mogućnostima koje ovaj region može ponuditi.

Nagrade: Najbolji film

1996 Breaking the Waves Lars von Trier

1997 My Life in Pink (Ma Vie en Rose) Alain Berliner

1998 I Stand Alone Gaspar Noé

1999 1-31. decembar Jan Peters

2000 Bleeder Nicolas Winding Refn

2001 No Man's Land (Ničija zemlja) Danis Tanović

2002 Saturday (Sábado) Juan Villegas

2003 Fuse (Gori vatra) Pjer Žalica

2004 Mila from Mars (Mila ot Mars) Zornitsa Sofia

2005 Lady Zee Georgi Djulgerov

2006 Fraulein (Das Fräulein) Andrea Štaka

2007 Takva: A Man's Fear of God (Takva) Özer Kiziltan

2008 Buick Riviera Goran Rušinović

2009 Ordinary People Vladimir Perišić

2010 Tilva Roš Nikola Ležaić

2011Breathing / Atmen Karl Markovics

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....