•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Schindler's List (1993)

Schindlerova lista (eng. Schindler's List) je hvaljeni film Stevena Spielberga o holokaustu nad Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata, dobitnik je Oscara i Zlatnog globusa za nabolji film 1993. godine.

Drugi svetski rat, Poljska. Oskar Schindler je pohlepni nemački industrijalac koji će neočekivano postati humanitarac kada zaposli velik broj Jevreja u svojoj fabrici i tako ih spasi od sigurne smrti koja im preti od Nacista. Njegov računovođa i savetnik je postao Itzhak Stern, a njegov najveći suparnik Nacist Amon Goeth koji gotovo svakodnevno ubija nekoliko Jevreja u fabrici, ali koji se je i potajno zaljubio u Jevrejku...

Retki kritičari su prigovarali da se radi o jevtinom i kalkulisanom materijalu za osvajanje Oscara, dok se većina složila u hvalospevima filmu da je dostojno i primereno prikazao stravu holokausta nad Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata. Tako je kritičar James Brundage u svojoj recenziji napisao: "Schindlerova lista je istinski dramaturški klasik, sposoban da svakoga rasplače", Frederic Brussat je komentarisao: "Film istražuje misteriju dobrote u ovoj zapanjujučoj drami o prevarantu koji je svojim činovima postigao hrabrost i nesebičnost". Carlo Cavagna je zaključio: "Ono najfascinantnije u ovom filmu nije tragedija o izgubljenim životima ili o broju spašenih ljudi od Schindlera, nego kako je jedan tako nesavršen lik mogao učiniti nešto tako savršeno" a James Kendrick je napisao: "Ovo je jedan od emotivno najrazornijih filmova ikad snimljenih".

Film je snimljen u fantastičnoj crno-beloj tehnici, koja je u skladu sa mračnom atmosferom teme, Spielbergova je režija majstorska, scenarijo Stevea Zailliana vešto konstruisan, a glumom se posebno ističe Ralph Fienees.

Žanr:biografija, drama, istorijski
Godina:1993
Reziser:Steven Spielberg
Scenario:Thomas Keneally, Steven Zaillian
Uloge:Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley
Uzrast:R
Award:osvojena 7 oskara
Studio:Universal Pictures
Website:www.universalpictures.com
Jezik:Engleski
Trajanje:195 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...