•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Seven Samurai (Shichinin no samurai) (1954)

Sedam samuraja je japanski film napravljen 1954. u režiji Akire Kurosave. Glavne uloge tumače Takaši Šimura, Toširo Mifune i Joširo Inaba.

Glavna tema filma Akire Kurosava su čast i dužnost u vreme kada tradicionalne vrednosti bivaju degradirane. Glavni samuraj Kambei (Takaši Šimura) prerušen je u monaha nadajući se da će tako moći da spasi kidnapovanu farmerovu kćerku.

Impresionirani njegovom nesebičnošću i hrabrošću grupa farmera moli ga da odbrani njihovo selo od bandita. Kambei pristaje na to bez obzira što je to poduhvat u kom će ostati bez materijalne nadoknade i koji nije naročito častan. Uskoro njemu će se u ovom poduhvatu pridružiti još dvoje ljudi: mladi samuraj Kacuširo (Isao Kimura), koji ubrzo postaje Kambeijev učenik, i naprasiti Kikučio (Toširo Mifune), koji se predstavlja kao samuraj ali se ispostavlja da se radi o sinu jednog od farmera. Kambei okuplja još četiri samuraja, među kojima je i Kijuzo (Seidži Mijaguči), vrhunski mačevalac. Dok banditi vrebaju iz prikrajka, ova sedmorica ljudi konsolidovaće odbranu i organizovati seljane, što prethodi velikoj bespoštednoj borbi za konačnu odbranu sela od napadača.

Sedam samuraja je kultni film koga svakako trebate pogledati. Film je bio inspiracija i drugim režiserima i tako postoji više modifikacija priče sa promenjenim vremenom i mestom dešavanja, ali sa istim motivom, a jedna od najpoznatijih je i vestern verzija - Sedmorica veličanstvenih.

Žanr:akcija, avantura, drama
Godina:1954
Reziser:Akira Kurosawa
Scenario:Akira Kurosawa
Uloge: Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima
Uzrast:NR
Award:4 osvojene
Studio: Toho Company
Zemlja:Japan
Jezik:Japanski
Trajanje:207 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....