•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Shrek (2001)

Shrek je računarski animirani film iz 2001. baziran na bajci Williama Steiga iz 1990. godine, a njegova je animacija započela još 31. oktobra 1996. i trajala više od četiri i po godine.

Shrek je bio prvi film koji je dobio Oskara u kategoriji za najbolji animirani film, koja je po prvi put uvedena za filmsku godinu 2001., a trenutno se nalazi na 160. mestu liste 250 najboljih filmova svih vremena na najvećoj internet bazi podataka o filmu IMDB. Film je bio uveliko hvaljen od strane kritičara, a odlično su ga prihvatili i deca i odrasli.

Shrek je bio toliko uspešan da je pomogao svojoj produkcijskoj kompaniji DreamWorks u zauzimanju mesta najvećeg konkurenta Walt Disney Picturesu u polju dugometražnih animiranih filmova, naročito onih računarski animiranih. Kasnije je Shrek postao i maskota kompanijinih produkcija animiranih filmova.

Glasove glavnim likovima pozajmljuju Mike Myers kao veliki zeleni ogr po imenu Shrek, Eddie Murphy kao brbljivi magarac koji slučajno upoznaje Shreka, Cameron Diaz kao princeza Fiona i John Lithgow kao umišljeni lord Farquaad.

Priča govori o ogru Shreku koji živi povučenim životom u svojoj močvari sve dok jednog dana slučajno ne upozna brbljivog magarca i ode do dvorca lorda Farquaada, koji ga pošalje na misiju spašavanja princeze Fione, kojom se on namerava oženiti i koja se nalazi u najvišoj sobi najviše kule dvorca, koga okružuje lava i čuva zmaj. Tokom misije Shrek se sprijatelji sa magarcem i zaljubljuje se u Fionu.

Shrek je doživeo kasnije nekoliko nastavaka koji su bili jednako dobri ako ne čak I kvalitetniji od originala.

NNT
Žanr:animacija, avantura, komedija
Godina:2001
Reziser:Andrew Adamson, Vicky Jenson
Scenario:William Steig, Ted Elliott
Uloge:Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz
Uzrast:PG
Award:Oskar, 29 drugih nagrada i 45 nominacija
Box office:268
Studio:DreamWorks
Zemlja:United States
Website:www.shrek.com
Jezik:Engleski
Trajanje:90 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu