•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Skerlićeva filmska priča o ugroženom detinjstvu

U fokusu upečatljive i potresne filmske priče “Top je bio vreo” nalaze se deca koja su nedvosmisleno i nazasluženo trpela tokom opsade Sarajeva 1994. godine. Bioskopska publika širom Srbije biće u prilici da gleda Skerlićevo ostvarenje nastalo po romanu pisca Vladimira Kecmanovića od 15. januara.

Na velikom platnu Skerlić oživljava živu i tešku ljudsku dramu o ljudima koje je rat i zatekao i zakovao u gradskoj stambenoj zgradi u kojoj su, koliko do juče, prilično mirno i skromno živeli.

Granata sa brda ubija roditelje desetogodišnjaka tokom opsade Sarajeva 1994. godine. Dečak (Stanislav Ručnov) prestaje da govori, a prihvata ga komšinica (Anita Mančić) i odgaja kao svog sina. Ubrzo počinje da luta ulicama sa školskim drugom, gde prerano i prebrzo prolazi kroz proces sazrevanja i odrastanja.

Ratne strahote se sagledavaju iz vizure dva dečaka (Stanislav Ručnov i Muhamed Dupovac). Mladi glavni junaci ispredaju izuzetnu i saosećajnu priču o gubitku, odrastanju u opkoljenom Sarajevu, prvoj zapaljenoj cigareti, milosrđu, moralnosti i hrabrosti.

Skerlić ističe da nije želeo da rekonstruiše Sarajevo početkom 90-ih, već se bavio pričom o dečaku u užasu ratnih okolnosti. Opisuje glavne junake i njihovo ugroženo detinjstvo: “Toj deci za njihove ožiljke i za strahove smo svi mi krivi, bilo činjenjem bilo nečinjenjem”.

Dečake su igrali Stanislav Ručnov, Muhamed Dupovac i Kenan Musić, a komšije Anita Mančić, Bojana Maljević, Slavko Štimac, Milica Mihajlović, Mugdim Avdagić, Sandra Ljubojević, Enver Petrovci, Ivica Vidović…

Skerlićev film “Top je bio vreo” nagrađen je na brojnim filmskim festivalima u proteklih godinu dana. Na Međunarodnom festivalu ratnog filma u Sevastopolju, dodeljena je nagrada za najbolju režiju Bobanu Skerliću. Nagrade za kameru, glavnu žensku ulogu (Aniti Mančić), kostim, režiju (Bobanu Skerliću) i montažu uručene su na Sofestu. Muhamedu Dupovcu u Novom Sadu (Cinema City) uručena je nagrada za najbolju mušku ulogu, Aniti Mančić na Filmskim susretima u Nišu nagrada za najbolju žensku ulogu, dok je u Vrnjačkoj Banji film osvojio nagradu publike.

Produkcijski (koprodukcija Srbija-Republika Srpska, BIH) “Top je bio vreo” je ozbiljno dizajniran ratni film, sa svim neophodnim efektima, sa odličnim izborom glumaca, izvrsnom atmosferskom fotografijom Dušana Joksimovića, scenografijom (Kiril Spaseski) i kostimografijom (Tatjana Radišić).

Film je snimljen u Kozarskoj Dubici i na drugim lokacijama još početkom 2011. godine.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila