•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Snežana Savić: Niš pamtim samo po lepim stvarima, prvim simpatijama i ljubavima

Jedna od najistaknutijih srpskih glumica svoje detinjstvo i najlepše dane “devojaštva” provela je upravo u Nišu. U tom gradu je dvaputa i nagrađivana. Oprobala se u muzici, ali joj je ipak najvažnija glumačka karijera. Za Niške Vesti govori Snežana Savić.

U Nišu ste dobili dve nagrade, ovde ste provodili detinjstvo, verovatno su vam sećanja na ovaj grad samim tim lepa?

Sve je lepo kada je Niš u pitanju i moja sećanja na Niš su prelepa, ne samo kada su nagrade u pitanju i glumačka priznanja, koja su mi naravno draga, nego je Niš grad u kome sam ja provela svoje najlepše trenutke iz mladosti i ranog devojaštva. Moj deda po majci je imao kuću u centru grada Niša i ja sam svake godine dolazila ovde sa sestrom da “letujem”. Vezuju me sećanja za Nišavu, za Kej, Ambasador. U to vreme je bio aktuelan korzo, pa bismo šetali, sklapali poznanstva, rađale su se prve simpatije, ljubavi. Tako kada me put nanese na Niš, ili imam neki angažman, prorade mi sećanja i emocije koje su vezane za ovaj grad.

U predstavi u kojoj Vas je gledala niška publika “Pozovi M radi užitka” zapravo u jednom liku glumite više uloga. Koliko je ta moć transformacije teška za jenog glumca?

Da. Ona kroz posao, kroz taj rad na hotlajnu se predstavlja različito različitim klijentima koji se javljaju na telefon. Tako sa različitim ljudima glumi različite likove. To je jedna mogućnost za dosta transformacija koje sam ja u ovoj ulozi dala. Igramo je i dalje u Zvezdari, publika je voli, uživa, prepoznaje se u ovom vremenu tranzicije, snalaženja, batrganja, borbe za preživljavanjem. Tekst Mirjane Bobić Mojsilović iako je napisan pre dosta godina fantastično sada korespondira sa ovim trenutkom i čini mi se nikada aktuelniji nije bio.

Oprobali ste se i u narodnoj muzici?

Da, imam zapažene pesme i hitove koje su ostale i koje se i dan danas pevaju, ali nekako u ovim godinama sam se zaželela pozorišta.

Nismo često imali prilike da Vas gledamo u pozorištu, uvek ste bili slobodni umetnik, u kojim predstavama sada igrate?

Igram u jednoj predstavi u Zvezdara teatru, koja je trenutno hit predstava “Bajka o pozorištu”. S njom smo dobili nagradu publike i osvojili najviše glasova na Nušićevim danima. Napisao ju je mladi daroviti Vladimir Đurđević, a igraju još Tihomir Stanić, Miloš Samolov, Petar Strugar, Iskra Brajović, Vesna Stanković i Miki Krstović koji je dobio nagradu za ulogu ministra u toj predstavi. To je komedija, koja je vrlo aktuelna.

U drugom pozorištu Akadamiji 28 počeli smo sa probama na drugoj predstavi gde igram jednu zanimljivu raskošnu gospođu - Feliciju, to je jedna samosvesna žena, preteča moderne emancipovane žene koja je sjajan lik.

Šta je ono što je u Srbiji popularno, šta Srbija voli da gleda?

Komediju! Ja lično držim do pravog pozorišta i velike literature. Kad to kažem onda mislim pre svega na klasiku - na svetsku klasiku kao što je Dostojevski, Čehov, Tenesi Vilijams, Eugene O'Neill, toga ima malo u pozorištu, ili naše pisce Nušić, Sterija, Duško Kovačević. To je fantastična literatura. Ali je publika najpre zbog situacije i okolnosti u kojima živimo željna opuštanja i neke katarze, a smeh najbolje opušta. Čini mi se da komedija najbolje prolazi.

Možda smo se izgubili u šou biznisu?

Da u nekoj jeftinoj estradizaciji koja je ušla i u pozorište i u sve sfere društvenog života, pa čak i u one sfere koje nazivamo umetnošću. To je žalosno, ali šta da se radi. To je nešto što je pitko, što prolazi, što pije vodu kod publike, što publika voli.

Vi ste ogromnu popularnost stekli glumeći u serijama?

Jeste, najveću popularnost su mi donele serije Siniše Pavića, najpre Bolji život, pa Srećni ljudi, Porodično blago. Mene je nekako izbacila Koštana i otvorila put ka muzičkoj karijeri. Manje me je bilo u pozorištu, ali nadoknadiću ja to... Ima vremena.

Website:niskevesti.rs
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...