•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

“Star Wars Episode I: The Phantom Menace” je američki epski svemirski film iz 1999. godine, za koji je scenario i režiju radio George Lucas. To je četvrti film koji je snimljen, ali je prvi po hronološkom redosledu događaja.

Radnjom smeštenom 32 godine pre četvrtog dela sage, ovaj film nas vraća u doba Galaktičke Republike i vrieme pune organizovanosti legendarnog zaštitničkog reda Jedi vitezova. Radnja filma govori o tome kako zbog neraspravljenih odnosa unutar Galaktičkog senata, pohlepni Trgovinski savez je blokirao sav promet prema malenoj planeti Naboo-u.

U nadi da će rešiti sukob, kancelar Republike se za pomoć obraća Jedi-jima, već tradicionalno vrhunskim diplomatama. Qui-Gon Jinn, već star i iskusan Jedi, odabran je da se sastane s potkraljem Trgovinskog saveza i uveri ga da postignu kompromis. Qui-Gona na zadatku prati učenik, mladi pripravnik za Jedi-ja, Obi-Wan Kenobi - tada još mladić u iščekivanju ispita spremnosti za titulu viteza.Važno je i to da niko tada nije mogao ni da nasluti da je potkralj samo marioneta u rukama misterioznog Darth-a Sidious-a, pripadnika već hiljadu godina skrivenog reda Sith-ova, majstora mračne strane Sile - snage koju Jedi-ji koriste za pomoć i obranu, a Sith-ovi za vlastite interese. Darth Sidious odmah po dolasku dvojice Jedi-ja na ratni brod Trgovinskog saveza naređuje njihovo ubistvo i početak invazije na planetu s ciljem zauzimanja glavnog grada Theed-a, da bi zarobio mladu kraljicu Amidal-u i naterao je na potpisivanje ugovora u interesu Trgovinskog saveza. Ipak prejaki da se unište lako, Jediji se svojim svetlosnim sabljama probijaju kroz gomilu bojnih droida i putem ventilacijskih cevi ukrcavaju se na jedan od brodova za transport vojske ratnih droida na površinu planeta.

Kroz nepregledne šume nenaseljenog dela planete, oni pokušavaju da stignu do glavnog grada i upozore kraljicu na opasnost koja joj prijeti, izbegavajući pritom patrole droida i njihove velike brodove za prevoz. U jednoj od takvih jurnjava, Qui-Gon od sigurne smrti spašava Gunganca zvanog Jar Jar Binks, prognanog iz svog rodnog grada zbog gotovo neverovatne nespretnosti. On iz zahvalnosti odluči da ga odvede u podvodni Otoh Gung-a, gd-e bi Jedi-ji mogli da dobiju prevoz do Theed-a. Odmah po dolasku Gunganci prepoznaju prognanog Jar Jara i odvode ga pred svog vođu Nass-a i njegove savetnike, da odluče o njegovoj kazni zbog povratka. Qui-Gon ne uspeva da nagovori Nass-a i njegov konzervativni narod da pomognu Naboo-u,ali uspeva od njega da dobije vozilo za brz dolazak u Theed podmorskim putem, ali i da izbori Jar Jarovo oslobađanje kako bi im bio navigator kroz opasno podmorje planeta.

Izbegavši brojne morske nemani, trojac stiže u donedavno mirni Theed, sada okupiran od brojnih droida. Kraljicu koja ni pod pretnjom smrti nije potpisala nikakav ugovor, Jediji oslobađaju. Iznenađeni što nisu vesti o zbivanjima mogli dojaviti sedištu Republike na planeti Coruscant-u, oni odluče da tamo povedu kraljicu, kako bi se obratila Senatu za pomoć. Probivši put do Kraljevske krstarice u hangaru, oni oslobode nekoliko članova posade s kojima kreću na putovanje u centar galaksije. Najteži deo puta je zapravo nastupio prvi, jer je po krstarici nedugo nakon poletanja otvorena paljba u kojoj je oštećen motor za postizanje brzine svetlosti, što je onemogućavalo dalji put. Srećom, u blizini se nalazila jedna od planeta izvan uticaja Trgovinskog saveza, planeta peščanih pustinja –Tatooin-e, kao jedino mesto na kojem bi mogli da pronađu potrebne delove.

Žanr:akicja, avantura, fantazija
Godina:1999
Reziser:George Lucas
Scenario:George Lucas
Uloge:Ewan McGregor, Liam Neeson, Natalie Portman
Uzrast:PG
Award:nominovan za 3 Oskara
Studio:Lucasfilm
Zemlja:United States
Website:www.starwars.com/explore/the-movies/episode-i/
Jezik:engleski
Trajanje:136 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...