•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Steven Soderbergh

Steven Andrew Soderbergh (rođen 14. januara 1963.), američki filmski reditelj, producent, scenarista, snimatelj i montažer.

Soderbergh je rođen u porodici švedskih imigranata. Dok je bio dete, porodica mu se preselila u Baton Rouge, Louisiana, gde je njegov otac postao dekan na državnom univerzitetu u Louisisani. Tamo je kao tinejdžer otkrio snimanje pa je počeo snimati 8-milimetarske filmove opremom pozajmljenom od studenata sa univerziteta. Dok je još bio u srednjoj školi, negde s 15 godina, Soderbergh se učlanio u univerzitetsku sekciju za animaciju i pozajmljenom opremom počeo je da snima kratke 16-milimetarske filmove. Umesto studija na univerzitetu, Soderbergh se odmah nakon mature okušao u Hollywoodu; radio je kao kompozitor muzike za game show i držač natpisa sa uputstvima za publiku kako bi spojio kraj s krajem, a na kraju je počeo raditi kao slobodni filmski montažer. Prvi veći uspeh zabeležio je režijom koncertnog spota grupe Yes, 9012 Live iz 1985., koji je bio nominovan za Grammyja.

Kad se vratio u Baton Rouge, dobio je ideju za Seks, laži i videotrake (1989), koji je napisao u osam dana. Nezavisni film osvojio je Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu, ostvario komercijalni uspeh i podstakao revoluciju nezavisnog filma u devedesetima.

Nakon Seksa, laži i videotraka sledio je niz niskobudžetnih komercijalnih razočaranja: Kafka, mešavina činjenica i Kafkine vlastite fikcije, s Jeremyjem Ironsom u ulozi Franza Kafke; Svet pod nogama (1993), hvaljena drama iz doba Velike depresije; Ispod površine (1995), remake film noira Roberta Siodmaka iz 1949.; i Schizopolis (1996), komedija u kojoj je nastupao, koju je i napisao, komponovao muziku, snimio i režirao.

Serija komercijalnih neuspeha završila je 1998. s filmom Daleko od očiju, stiliziranom adaptacijom romana Elmorea Leonarda, s Georgeom Clooneyjem i Jennifer Lopez. Film je zaradio pohvale kritike, iako je manje uspeha imao na komercijalnom planu. Reafirmirao je Soderberghov potencijal i započeo umetničko partnerstvo s Clooneyjem.

Soderbergh se nadovezao na uspeh Daleko od očiju snimivši još jednu kriminalističku priču, Osveta (1999), prema originalnim scenariju Lerna Dobbsa, s veteranima Terenceom Stampom i Peterom Fondom. Film je dobro primljen, ali ne kao i Erin Brockovich (2000), s Julijom Roberts u ulozi samohrane majke koja podiže tužbu protiv industrije, za koju je dobila Oscara. Kasnije te godine, Soderbergh je objavio svoj najambiciozniji projekat dotada, Traffic, socijalnu dramu s ekipom prvorazrednih glumaca.

Traffic je postao njegov najveći kritički uspeh nakon Seksa, laži i videotraka, a doneo mu je Oscara za najboljeg reditelja. Iste godine je nominovan i za Erin Brockovich. On je jedini reditelj nominovan za najboljeg reditelja iste godine za dva različita filma u izboru za Oscare, Zlatni globus i Američkog udruženja reditelja. Dogodilo se to po prvi puta u 60-godišnjoj istoriji dodele Oscara.

Igraj svoju igru (2001), sa all-star glumačkom ekipom, bio je Soderberghov najuspešniji film u karijeri sa zaradom od 183 miliona dolara. Zvezda filma, George Clooney, kasnije se pojavio u Solarisu (2002), označivši tako njihovu treću saradnju. Soderbergh je iste godine snimio Licem u lice koji je sniman digitalnim načinom, stilom punim improvizacija, koji je izbrisao crtu između koje su glumci glumili likove i fikcionalne verzije samih sebe. Naslov filma (Full Frontal) je referenca u filmskoj industriji koja se odnosi na glumca ili glumicu koji se pojavljuje potpuno gol.

Sledeći Soderberghov projekat bio je K Street (2003), desetodelna HBO-ova serija koju je producirao s Clooneyjem. Serija je postala poznata što je bila delomično improvizirana, a svaka je epizoda producirana u pet dana pre emitovanja. Stvarne političke figure su se pojavile u seriji kao oni sami, ili u cameo ulogama ili fikcionalnim verzijama samih sebe.

Usledio je Igraj svoju igru 2 (2004), nastavak Oceanovih 11. Dobri Nemac, romantična drama smeštena u posleratni Berlin s Cate Blanchett i Clooneyjem objavljena je krajem 2006. Šesta saradnja Clooneyja i Soderbergha, Igraj svoju igru 3, objavljena je u junu 2007.

"Uvek sam se slagao s njima", kaže Soderbergh o glumcima, "Pokušavam i uveravam se da su u redu, a kad su u zoni, ostavljam ih same. Ne mešam se." Njegov nenametljivi rediteljski stil privukao je mnoge velike glumce da ponove saradnju s njim. Julia Roberts je imala sporedne uloge u Igraj svoju igru, Igraj svoju igru 2 i Licem u lice, a osvojila je Oscara za glavnu ulogu u Erin Brockovich. Benicio del Toro, koji je takođe osvojio Oscara u njegovom filmu (Traffic), nastupa u njegovom sledećem filmu, Gerila. Od ostalih koji se često pojavljuju u njegovim filmovima, izdvajaju se karakterni glumci kao što su Luis Guzman (Daleko od očiju, Osveta i Traffic) i Don Cheadle (Daleko od očiju, Traffic, Igraj svoju igru, Igraj svoju igru 2 i Igraj svoju igru 3). Glumac koji se pojavio u najviše njegovih filmova je George Clooney, s kojim deli vlasništvo produkcijske kuće, Section Eight Productions.

Soderbergh često glumi vlastitog snimatelja pod pseudonimom Peter Andrews, a često je i montažer vlastitih filmova pod pseudonimom Mary Ann Bernard. Dok je snimao Traffic, Soderbergh je hteo potpis 'snimio i režirao'. Budući da mu Udruženje scenarista nije odobrilo takav kredit, a Soderbergh nije hteo koristiti svoje ime više od jednom, uzeo je pseudonim, Peter Andrews, prvo i srednje ime svog oca.

Filmografija - režiser:
2014 The Knick (TV mini-series) (pre-production)
2013 Behind the Candelabra
2013/I Side Effects
2012 An Amazing Time: A Conversation About End of the Road (video documentary short)
2012 Magic Mike
2011 Haywire
2011 Contagion
2011 The Last Time I Saw Michael Gregg
2010 And Everything Is Going Fine (documentary)
2009 The Informant!
2009 The Girlfriend Experience
2008 Che: Part One
2008 Che: Part Two
2007 Ocean's Thirteen
2006 The Good German
2006 Building No. 7 (short)
2005/I Bubble
2004 Ocean's Twelve
2004 Eros (segment "Equilibrium")
2003 K Street (TV series)
2002 Solaris
2002 Full Frontal
2001 Ocean's Eleven
2000 Traffic
2000 Erin Brockovich
1999 The Limey
1998 Out of Sight
1996 Schizopolis (uncredited)
1996 Gray's Anatomy
1993-1995 Fallen Angels (TV series)
1995 Underneath
1993 King of the Hill
1991 Kafka
1989 Sex, Lies, and Videotape
1987 Winston (short)
1985 Access All Areas (video short)
1985 Yes: 9012 Live (video documentary)

Filmografija - scenarista:
2006 Building No. 7 (short)
2004 Eros (written by / segment "Equilibrium")
2004 Criminal (screenplay / as Sam Lowry)
2002 Solaris (screenplay)
1997 Nightwatch (screenplay)
1996 Schizopolis (written by - uncredited)
1995 Underneath (screenplay / as Sam Lowry)
1993 King of the Hill (screenplay)
1989 Sex, Lies, and Videotape (written by)
1987 Winston (short)

Filmografija - producent:
2014 The Knick (TV mini-series) (executive producer) (pre-production)
2012 Roman Polanski: Odd Man Out (documentary) (executive producer)
2011 We Need to Talk About Kevin (executive producer)
2011 His Way (TV documentary) (executive producer)
2010 Rebecca H. (Return to the Dogs) (executive producer)
2009 Solitary Man (producer)
2009 Playground (documentary) (executive producer)
2008 Roman Polanski: Wanted and Desired (documentary) (executive producer)
2007 I'm Not There. (executive producer)
2007 Michael Clayton (executive producer)
2007 Wind Chill (executive producer)
2006 Pu-239 (executive producer)
2006 A Scanner Darkly (executive producer)
2005 Rumor Has It... (executive producer)
2005 Syriana (executive producer)
2005 The Big Empty (short) (executive producer)
2005 Good Night, and Good Luck. (executive producer)
2005 Unscripted (TV series) (executive producer - 10 episodes)
2005 The Jacket (producer)
2005 Symbiopsychotaxiplasm: Take 2 1/2 (documentary) (executive producer)
2004 Keane (executive producer)
2004 Criminal (producer)
2004 Able Edwards (executive producer)
2003 K Street (TV series) (executive producer - 10 episodes)
2002 Confessions of a Dangerous Mind (executive producer)
2002 Naqoyqatsi (documentary) (executive producer)
2002 Far from Heaven (executive producer)
2002 Welcome to Collinwood (producer)
2002 Insomnia (executive producer)
2001 Tribute (documentary) (executive producer)
2001 Who Is Bernard Tapie? (documentary) (executive producer)
1998 Pleasantville (producer)
1996 The Daytrippers (producer)
1993 Suture (executive producer)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Jack Goes Boating (2010) (2010)
Ron Howard će režirati film o Han Solu, junaku iz Ratova...
The Emoji Movie (2017) - uskoro
Valerian and the City of a Thousand Planets (2017) - uskoro
Magnus (2016) - uskoro
Transformersi: Poslednji vitez - pretpremijerno u Vilinom...
La vie de bohème (1992) (1992)
El Chapo će tužiti Netflix zbog serije o svom životu
The Wizard of Gore (1970) (1970)
Liberal Arts (2012) (2012)
Dokumentarac 'Can I be me' otkriva tamnu stranu slave pop...
'Grozan ja 3' izazvao oduševljenje publike na premijernim...
Once Upon a Time in Venice (2017) - uskoro
Filmovi i koncerti za Svetski dan muzike
Pančevo Film Festival - Konkurs za mladi žiri
Omiljeni animirani film 'Grozan ja 3' stiže u naše...
Johnny Depp se izvinio zbog šale o ubistvu Trumpa: Samo...
Repertoar bioskopa Vilin grad od 15. do 21. juna
Aplikacija Blanket - za ljubitelje dobrih filmova
Danas počinje Ravno Selo Film Festival
Repertoar bioskopa Vilin grad od 22. do 28. juna
La fille de Brest (2016) - uskoro
Komedija 'Alibi.com' od 15. juna u našim bioskopima
Alen Delon dobio nagradu za životno delo
Angelina Jolie u Keniji o borbi protiv seksualnog nasilja
Courteney Cox: Rešila sam se filera i napokon ličim na...
Predstavljen 24. Festival evropskog filma Palić - kvalitet...
Holivud stigao u Beograd na premijeru 'Čudesne žene' u...
Preminuo Bogoljub Mitić Đoša
The Girl with All the Gifts (2016) (2016)