•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Stuart: A Life Backwards (2007)

Film rađen po istinitoj, životnoj priči. Ovo je jedna teška priča. Spremite pakovanje maramica, a i petlju da ga pogledate.

Britanska televizijska drama u podržana od strane BBC-a i HBO-a , snimljena 2007.

Novinar Alexandar Masters napisao je nagradjivani roman-biografiju po kojem je i snimljen ovaj film ( igra ga sjajni Benedict Cumberbatch). Na protestu za puštanje na slobodu Ruth Wyner i John-a Brock borce za prava beskućnika, Alexander upoznaje kao vodećeg aktivistu , njihovog predstavnika - Stuarta Shortera.

Stuart je i sam beskućnik, bivši zatvorenik, alkohoričar i narkoman.

Ovu ulogu Stuarta Shortera je zaista maestralno izneo Tom Hardy, koji je pripremajući se za istu smršao preko 15kg kako bi što realnije predstavio svoj lik. Čitava gestikulacija i način na koji govori, držanje tela dižu njegovu glumu na viši nivo.

Zahvaljujući ovoj ulozi, nominovan je za najboljeg glumca 2008 BAFTA, a da je film rađen u holivudskoj produkciji sigurno bi bio u trci za Oskara.

Alexsadar uviđa da je Stuart jedna napaćena duša, sprijateljio se sa njim i zaista želi da mu pomogne….i boji se samo da nije kasno.

Stuart je imao jako teško detinjstvo, pretrpeo strašne sitaucije i niko nije imao razumevanja za njega…živeo je po domovima…učestvovao u pljačkama za koje je i osuđivan. Sve ga je to uvuklo u propast. Spletom nesrećnih životnih okolnosti nije imao ni priliku a još manje šansu da nešto postigne.

Traume iz detinjstva isplivavaju u vidu nervnih slomova sa kojima se bori na svoj način, najčešće velikim količinama alkohola. Ima majku, sestru i brata koji je izvršio samoubistvo….nema čak ni podršku najbližih.

U svetlim trenucima kada je trezan i dobro se oseća, on je jako ljubazan i kulturan, pun razumevanja, dobar kuvar , veoma inteligentan. Ima sina sa kojim se redovno čuje i viđa ,daje mu fantastične savete kako treba da uči, da bude vredan, bavi se sportom… nažalost to ne primenjuje u sopstvenom životu.

Alexandar ga upoznaje i sa svojim prijateljima u nadi da će mu to ukazati na lepšu stranu života. Oni su u početku jako skeptični ali ubrzo ih Stuart potpuno kupi svojom harizmom. Alexsandar se trudi da mu pomogne koliko je to moguće, iskreno dirnut njegovom pričom. Pitanje je da li će uspeti? Da li nije previše kasno?

Stuarta Shortera se skućio u jednom naselju. Ima samo 33.god. Život je pred njim! Ima šanse i nade da krene na pravi put. Njegova sestra i majka konačno uviđaju šta se zapravo dešavalo Stuartu i shvataju da mogu da mu pomognu. Stvorio je mali ali odabrani krug prijatelja , sa sinom ima odnos na kome treba poraditi...

Ova teška drama, koju svakako treba pogledati probudiće empatiju u Vama i ukazati na važnost celokupnog okruženja pojedinca počevši od porodice, prijatelja i sistema obrazovanja.

Autor: Marina Jovanović

Žanr:drama
Godina:2007
Reziser:David Attwood
Scenario:Alexander Masters
Uloge:Benedict Cumberbatch, Tom Hardy, Nicola Duffett
Uzrast:TV-MOVIE
Award:6 nagrada i 1 nominacija
Studio:British Broadcasting Corporation (BBC), HBO Films, Knifedge
Zemlja:UK
Website:www.bbc.co.uk/programmes/b0080kkx
Jezik:Engleski
Trajanje:90 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu