•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Superman

Superman je strip superjunak koga su originalno kreirali američki pisac Jerry Siegel i kanadski umetnik Joe Shuster.

Superman, takođe poznat i kao "(Man of Steel) Čovek od čelika", je fiktivna ličnost i izmišljeni superjunak. Prvi put se pojavio u Američkim Action Comics #1 1938 godine. Od tada je Superman jedna od najpopularnijih i najpoznatijih stripfigura svih vremena.

Superman je rođen kao Kal-El na planeti Kripton. Nekoliko momenata pre destrukcije njegove planete, njegov otac ga je poslao svemirskom letelicom prema Zemlji. Srušio se u Texasu gde su ga pronašli i adaptirali farmeri Martha i Jonathan Kent. Odgojili su ga pod imenom Clark Kent i od njih je dobio jake morale. Odrastajući dečak je razvijao mnoge supermoći. Te moći razvija zahvaljujići zemaljskom suncu iz koga crpi svoju snagu. Već u ranoj mladosti odlučuje koristiti svoje moći za dobro boreći se protiv zločina na celoj planeti. Boreći se protiv zločina on je Superman dok je u svakodnevnom životu novinar Clark Kent. Clark radi u fiktivnoj novinarskoj kući “The Daily Planet”, u fiktivnom gradu “Metropolisu” zajedno sa Lois Lane sa kojom u isto vreme vodi romantičnu relaciju. U današnjim stripovima Clark i Lois su već oženjeni dok su kroz godine imali razne relacije sa drugima.

Moći i sposobnosti:
- super snaga
- super brzina (bliska brzini svetlosti)
- izdržljivost
- ledeni dah
- super sluh
- super vid
- rendgenski vid (kroz skoro sve osim olova)
- emisija elektromagnetskih talasa iz očiju koje koristi kao oružje
- dug život
- letenje
- inteligencija
- regeneracija

Slabosti:
Kao slabosti Supermana poznati su kriptonit i delovanja različitih sunca na njega. Kriptonit su meteoriti koji su bili deo njegove planete i kao i Superman našli put do zemlje. Kriptonit postoji u različitim vrstama:
- Zeleni kriptonit deluje kao radioaktivni otrov na Supermena. Njegove moći i sposobnosti oslabe njegovu telesnu auru i može ga čak i ubiti ako je predugo izložen ovom zračenju.
- Crveni kriptonit ima različita delovanja na Supermenove moći i njegovo raspoloženje. U nekim stripovima Superman se naljuti pod uticajem crvenog kriptonita a u nekim drugim stripovima on postaje depresivan. U TV seriji Superman gubi kontrolu nad svojim moćima i sa tim pravi mnoge štete, materijalne i socijalne.
- Zlatni kriptonit absorbira supermoći svih Kriptonaca zauvek.
- Beli kriptonit ubija sav biljni život.
- Crni kriptonit ima moć da podeli osobu u dvoje, to jest jednu dobru i jednu lošu. Ova varijanta se prvi put pojavila u seriji “Smallvile”.
- Srebrni kriptonit je u mogućnosti da poremeti misli i da Supermenu haluciniranje. Ova varijanta kriptonita se takođe pojavljuje prvi put u seriji Smallvile.
- Plavi kriptonit deluje samo na Kriptonce iz druge dimenzije.
- Pod crvenim suncem Superman gubi svoje moći i sposobnosti.
- Pod narandžastim suncem Supermenove moći su za pola slabije od njegovih moći zemaljskog sunca. (U različitim izdanjima stripova i različitim crtanim filmovima, Superman putuje na druge planete i u druge galaksije).

Filmovi:
1978 Superman I
1980 Superman II
1983 Superman III
1987 Superman IV
2006 Superman Returns
2013 Man of Steel

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...