•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Artist (2011)

„The Artist“ je francuski film reditelja Michel-a Hazanavicius-a, sa glumcima Jean-om Dujardin-om i Bérénice Bejo. Radnja filma se dešava u Holivudu, između 1927 – 1932 godine. Glavno svetlo je upereno prema zvezdi nemih filmova George Valentin-u čija karijera je na zalasku, ali je ovo priča i o mladoj igračici i glumici čija karijera je u usponu (Peppy Miller). Film je smešten u vreme kada nemi filmovi izlaze iz mode, a uveliko dolaze tonski filmovi.

Veći deo filma je bez tona, slika je crno-bela, a kritičari su ga jako dobro prihvatili. Radnja filma govori o tome kako filmska zvezda George Valentin (Jean Dujardin) odlazi na premijeru svog poslednjeg filma, pod nazivom „A Russian Affair“. Ispred pozorišta, Valentin pozira fotografima i štampi kada žena, Peppy Miller (Bérénice Bejo), u moru fanova ispušta svoju torbicu. Ona se saginje i dešava se to da su je gurnuli na Valentin-a nenamerno. Ona biva uslikana i sledećeg dana, ona je na naslovnoj strani časopisa Variety, a tu je i naslov „Ko je ta devojka?“.

Kasnije Miller-ova ide na audiciju za igračice i tamo je ugleda Valentin. On insistira da ona dobija ulogu u njegovom novom filmu, uprkos primedbama koje ima vlasnik studija, Al Zimmer (John Goodman). Miller-ova polako postaje poznata u filmskom svetu, a njene uloge bivaju sve značajnije.

Dve godine kasnije, Zimmer objavljuje kraj snimanja nemih filmova, ali to Valentin ne prihvata. Kada Zimmer prikupi sve zvezde nemih filmova, Valentin odlučuje da sam producira i režira svoj nemi film. On ima premijeru istog dana kada i Miller-in novi zvučni film, a Valentin biva totalno poražen. Njegova žena Doris (Penelope Ann Miller), ga ostavlja i on se seli u novi stan. Miller-ova postaje velika filmska zvezda. Valentin biva totalno uništen slomom berze 1929. godine i prodaje sve što ima. Očajan i pijan on izaziva požar u svom domu, pomaže mu pas, a njega odvode u bolnicu zbog opekotina. Miller-ova ga posećuje i odvodi svojoj kući da bi se oporavio. On se tamo budi u njenom krevetu, a ono što ga jako pogađa je saznanje da Clifton, njegov nekadašnji saradnik sada radi za Miller-ovu.

Miller-ova insistira da Valentin glumi u njenom sledećem filmu, ili će napustiti Zimmer-ov studio. Dešava se i to da Valentin posle saznanja da je Miller-ova kupila svu njegovu imovinu doživljava nervni slom i pokušava da se ubije. Međutim, Miller-ova stiže, oni se mire i ona ubeđuje Zimmer-a da Valentin dobije ulogu u njenom novom mjuziklu. Poslednja scena samo pokazuje da će Valentin biti ponovo na vrhu.

U poslednjim scenama, zvuk se konačno čuje. Zatim, Zimmer uzvikuje: „Rez! Savršeno. Odlično. Možete li mi to ponoviti?“, a tada, čujemo i Valentin-ov glas po prvi put i on odgovara: „Sa zadovoljstvom.“ i to jasnim francuskim akcentom, okrivajući razlog zbog koga je odbio da govori u kameru.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:komeidija, romansa, drama
Godina:2011
Reziser:Michel Hazanavicius
Scenario:Michel Hazanavicius
Uloge:Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman
Uzrast:PG-13
Award:3 Zlatna Globusa
Studio:La Petite Reine,
Zemlja:France
Website:www.allianceholidaymovies.ca/the-artist.php
Jezik:engleski
Trajanje:100 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...