•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Blues Brothers (1980)

Braća Blues (eng. The Blues Brothers) je američka akciona muzička komedija iz 1980. koja govori o dvojici braće koji u „Božjoj misiji“ moraju spasiti svoje staro sirotište od dugova. Film je režirao John Landis i adaptacija je skeča iz humorističkog showa „Saturday Night Live“, a 2000. je snimljen i nastavak. Film je ostao zapamćen i po tome što njegova dva protagonista gotovo nikada ne skidaju naočare za sunce i crna odela, čime su izvršili uticaj na razne kasnije filmove, kao što su „Ljudi u crnom“, “Psi iz rezervoara” i druge.


Film je režirao John Landis, a glavne uloge igraju John Belushi kao Jake Blues, Dan Aykroyd kao Elwood Blues, James Brown kao sveštenik Cleopus James, John Candy kao Burton Mercer i dr.


Chicago. Jake Blues je pušten iz zatvora, a njegov brat Elwood ga pokupi u svojem novom, policijskom autu. Kada posete svoj stari dom, sirotište u kome su ih odgojile časne sestre, saznaju da je crkva toj ustanovi ukinula finansijsku potporu i da će ubrzo biti zatvorena ako u roku od 11 dana ne plati 5.000 dolara. Braća žele pomoći, a kada Jakea u crkvi obasja čudno svetlo on shvati da su dobili „Božju misiju“. Odluče sastaviti svoj stari blues sastav kako bi na koncertu skupili potreban novac. Na svom putu privuku puno neprijatelja; Jakeovu bivšu ljubavnicu, neonaciste, policiju jer su demolirali shopping centar i jedan country sastav jer su nastupili umesto njih u nekom seoskom klubu. Ipak, braća održe koncert i nabave novac za sirotište, ali ih policija hapsi i odvodi u zatvor.


U filmu je nastupilo nekoliko slavnih ličnosti u malim ulogama : Frank Oz, Steven Spielberg, Ray Charles, James Brown, Aretha Franklin, Twiggy, Carrie Fisher, John Lee Hooker, Chaka Khan, Steve Lawrence. Zbog akcione završnice sa oko 50-ak automobila, film je dugo držao rekord najviše sudarenih automobila na filmu.

Na premijeri je film polarizirao kritičare, ali danas ga većina hvali. Zadovoljni Frederic Brussat je hvalio film: "Braća Blues su puna živahne muzike, fantastičnih jurnjava automobila i neprestane slapstick komedije". Scott Weinberg je napisao: "Dugo vremena su "Braća Blues" bila na najvišem mestu moje liste najdražih komedija... Prvi (i još uvek najbolji) film koji je inspirisan likovima iz "Saturday Night Live", "Braća Blues" pravi su užitak za gledanje. Film je naivan i inteligentan; haotičan i discipliniran; pun briljantnih muzičkih sekvenca i neverovatnih potera automobilima. Jednostavno, to je jedan od najzabavnijih filmova koje sam ikada video. A video sam ga 25 puta... sve u filmu "Braća Blues" veće je od života. Glavni likovi, koji su u "Božjoj misiji", su naizgled nezaustavljivi". Dan Lybarger je tvrdio: "Priča je mršava, ali preovladava neprestan mentalitet preuveličanosti" a Roger Ebert ovako komentiriše: "Film je koštao milione dolara i pretio je izmaći kontroli. Ali reditelj John Landis ga je nekako uspešno spojio u celinu, uz veliku pomoć snažno definisanih osobina junaka iz naslova".

Žanr:komedija, krimi, misterija
Godina:1980
Reziser:John Landis
Scenario: Dan Aykroyd, John Landis
Uloge:John Belushi, Dan Aykroyd, Cab Calloway
Uzrast:R
Award:1 osvojena
Studio:Universal Pictures
Zemlja:United States
Website:www.universalpictures.com
Jezik:Engleski
Trajanje:133 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...